Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na jablonecké radnici začala výměna původních vitrážových oken

Na jablonecké radnici, která je kulturní památkou, začala plánovaná výměna a repase vitrážových oken. Restaurátoři okna odborně vyčistí, doplní chybějící skleněné části a popraskané slepí. Jejich obnova přijde na více než 5 milionů korun.

Město na obnovu použije půlmilionovou dotaci ministerstva kultury i stotisícový dar Libereckého kraje za titul Historické město LK 2022. Okna by měla být opravená v září,“ uvedla mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová.

Odborná firma již demontovala a odvezla k repasi okenní křídla v 1. a 2. patře na levé straně hlavního schodiště. Otvory jsou provizorně zabedněné OSB deskami. „Příští týden by pracovníci firmy měli opravovat okenní rámy,“ informovala Radka Poprová z oddělení přípravy a realizace investic Magistrátu Jablonec nad Nisou.

Nejprve se budou opravovat okna na jedné straně schodišťové haly a potom na druhé, tam kde se bude pracovat bude prostor kvůli bezpečnosti pro veřejnost uzavřen.

Obnovou projdou nejen vitrážová okna ve schodišťové hale radnice, ale i v kině. Zatímco vitrážová okna na schodištích a v přilehlých prostorách jsou zelená, žlutá, hnědá a bílá, což odpovídá interiéru této části budovy, tak v kině jsou červená, modrá a bílá. „Tato barevná kombinace byla v kině u původního osvětlení, kdy kombinace takto barevných žárovek vytvářela zajímavé světelné efekty,“ uvedl Radúz Drozen z oddělení dotací jabloneckého magistrátu.

Vitráže při stavbě radnice v letech 1931 – 1933 zhotovil F. Lucke z Jablonce nad Nisou, jeho signatura (Glasmalerei F. Lucke Gablonz) je například na oknech ve 2. patře naproti místnosti č. 203. Radnice vznikla podle návrhu architekta Karla Wintera a kulturní památkou je od roku 1958.

Ohodnoť článek

Foto Visit Jablonec

Štítky radnice, okna, renovace, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jablonecké radnici začala výměna původních vitrážových oken  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.