Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hasiči v uplynulých dnech zápolili s požárem lesa i dřevěných staveb

Nejen horko stálo za požáry, které zaměstnaly poslední den uplynulého týdne hasiče. Hořelo na Železnobrodsku, Maloskalsku i v Desné.

Požár finského domku v Desné zaměstnal hasiče v neděli hodinu po poledni. „Jednotky z 2. poplachového stupně vyjely do Desné k požáru střechy a bytu řadového finského domku. Ještě před příjezdem jednotek na místo zásahu byla z domu vyvedena jedna osoba, která vyvázla bez zranění. Hasiči zasahovali na místě v dýchací technice,“ popsala Jaroslava Benešová z Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje.

Hasiči ke zdolání požáru nasadili 3 C proudy a 1 vysokotlaký proud, použili také výškovou techniku a vysokotlaké hasicí a řezací zařízení CCS Cobra. Oheň se jim povedlo lokalizovat zhruba za třicet minut, požár byl zcela zlikvidován krátce před třetí hodinou. Během zásahu se lehce zranil jeden dobrovolný hasič. Škoda způsobená požárem byla předběžně vyčíslena na 2,5 milionu korun, uchráněné hodnoty na 5,5 milionu korun. Příčinou vzniku požáru byla technická závada na elektroinstalaci. Na místě události zasahovali profesionální hasiči ze stanice Jablonec nad Nisou a Tanvald a dobrovolní hasiči z Desné, Tanvaldu – Šumburku.

Zhruba ve stejné době byl hasičům nahlášen další požár, tentokrát ve Smržovce, kde vzplála garáž. Zasahovaly čtyři jednotky. „Po příjezdu na místo události jednotky provedly průzkum a postupně nasadily 3 C proudy. Využito bylo také pěnotvorné zařízení PRO/pak. Požár byl velmi rychle lokalizován, během zhruba dvaceti minut. Pár minut po půl čtvrté velitel zásahu ohlásil likvidaci požáru,“ informovala o průběhu Benešová.

Požár zasáhl i fasádu, obložení přilehlého domu. Výše škody se vyšplhala na 350 tisíc korun, uchráněny byly hodnoty ve výši zhruba 6 milionů korun. Příčinu požáru hasiči i nadále vyšetřují. U požáru zasahovali hasiči: HZS LBK ze stanice Jablonec nad Nisou, JSDHO Jablonec nad Nisou – Paseky, JSDHO Lučany nad Nisou, JSDHO Smržovka.

V neděli vyráželi hasiči také na Maloskalsko, k požáru travního porostu v Besedicích. Oheň zasáhl i blízký les. Na místě zasahovaly jednotky z Malé Skály, Turnova, Koberov, Železného Brodu, Líšného, Semil a Karlovic.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS LK, SDH Malá Skála

Štítky požáry, hasiči, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči v uplynulých dnech zápolili s požárem lesa i dřevěných staveb  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.