Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Za požár liberecké Severochemy soud uložil tři roky vězení místo podmínky

Tři roky vězení si má za rozsáhlý požár liberecké Severochemy odpykat Jiří Mach, který v roce 2017 požár způsobil. Středeční verdikt odvolacího soudu zrušil podmínku, kterou mu letos v březnu uložil okresní soud. Soud zároveň Machovi nařídil zaplatit škodu 157 milionů korun, kterou způsobil.

O dnešním rozhodnutí odvolacího soudu informovala Česká televize. Krajský soud dnes zasedal kvůli odvolání žalobkyně, obžaloba opakovaně navrhovala nepodmíněný trest a náhradu škody. Mach má podle dnešního rozhodnutí soudu zaplatit Severochemě 32 milionů korun a pojišťovně 125 milionů korun. Škodu soud uznal i celní správě, a to ve výši 117.000 korun.

Mach dnes v závěrečné řeči zopakoval, že svého činu lituje a že se to mohlo stát komukoli, kdo by na pracoviště přišel, uvedla ČT. Vynesený rozsudek ale komentovat nechtěl. Proti rozhodnutí už není odvolání, obžalovaný si může po doručení rozsudku podat dovolání k Nejvyššímu soudu. Státní zástupkyně Jana Sedláčková ČT řekla, že je s rozsudkem spokojena.

Požár zachvátil Severochemu 29. května 2017. Oheň se rychle šířil a provázely ho výbuchy sudů naplněných chemikáliemi. Požár byl tak intenzivní, že ho nebylo možné z krátké vzdálenosti hasit pěnou, jak je obvyklé, ale šlo to jen zdálky. Požár zasáhl sklad hořlavých kapalin a část výroby. Záchranná služba odvezla z areálu lehce popáleného Macha a zraněn byl i jeden z hasičů. Na místě zasahovalo okolo 120 hasičů a byl vyhlášen zvláštní stupeň požárního poplachu. Policie tehdy evakuovala z továrny a jejího okolí 50 lidí.

Policie dospěla k závěru, že požár vznikl při pokusu Jiřího Macha ukrást chemikálie zhruba za 3000 korun. Podle obžaloby vznikl elektrostatický náboj, když stáčel do devítilitrového kanystru ředidlo.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS LK

Štítky ČR, soud, požár, Severochema, Liberec, firmy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jirka Bouma

Jen bych se chtěl zeptat a docela se u toho usmívám, jak tento člověk zaplatí onu škodu 157 milionů korun ? Pokud člověk nic nemá, ani stát z něj nedostane nic, jen pár korun ........

Středa, 12. července 2023, 22:22Odpovědět

Za požár liberecké Severochemy soud uložil tři roky vězení místo podmínky  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.