Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

O dopravě v Jizerských horách bude informovat nový systém

O dopravě a parkování v jizerskohorských střediscích Bedřichov a Janov nad Nisou bude motoristy informovat nový systém za 12 milionů korun, zaplatí ho Liberecký kraj. Střediska se zejména v zimě každoročně potýkají s dopravními problémy, když kapacita parkovišť nestačí.

Policie musí v takovém případě přístup hlavně do Bedřichova uzavírat. Nový systém by měl řidiče informovat o dopravní situaci, řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj).

Hlavně Bedřichov se v zimě každoročně potýká s dopravními problémy kvůli velkému zájmu příznivců zimních sportů. V minulých letech se pětkrát až desetkrát za zimu stávalo, že policisté museli kvůli zácpám na silnicích přístupové cesty do obce uzavřít a dopravu řídit. „Bedřichov je významná turistická a sportovní lokalita a rádi bychom dali tamní dopravě větší řád. Chceme například eliminovat popojíždění automobilů, které hledají místo na zaparkování," doplnil Sviták.

Nový systém dodá zlínská společnost CROSS, která zvítězila ve veřejné soutěži, hotový by měl být ještě letos před začátkem zimní sezony. „Systém bude umět ještě před obcí efektivně odklánět dopravu, a to především v době maximální zaplněnosti parkovišť. Vše budeme vyhodnocovat a optimalizovat tak, aby v budoucnu byly příjezd a parkování v Bedřichově a Janově pro řidiče co nejpohodlnější. Bedřichov bude systém využívat i pro monitoring a plánování dalšího rozvoje," řekl hejtmanův náměstek.

Informace budou řidičům k dispozici na informačních tabulích i webu obce. Při významných sportovních akcích jako je třeba Jizerská padesátka může pode Svitáka systém plnohodnotně nahradit současné dopravní značení zakazující vjezd do obce. Nejde o první krajskou investici, která má zlepšit dopravu v Bedřichově, loni nechal kraj za 4,5 milionu korun vybudovat otočku pro autobus a odbočovací pruh na parkoviště na Maliníku, který je jedním z nástupních míst na Jizerskou magistrálu. Díky tomu se zlepšila dostupnost lokality veřejnou dopravou i ve směru od Jablonce nad Nisou.

Informačním systémem by chtěl kraj řešit dopravu také třeba směrem na Smědavu v Jizerských horách, i tam bývají v zimě problémy se špatně zaparkovanými auty lyžařů. „Tam je to ale mnohem složitější, je otázka, jak to udělat, aby to bylo efektivní. Narážíme na to, že když dáme jen prosté dopravní značení, tak to řidiči ignorují," řekl Sviták. Pro případ uzavření přístupu na Smědavu chybí podle něj třeba v Bílém Potoce kapacitní záchytné parkoviště, kde by bylo možné auta lyžařů odstavit.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, automobilová, turistika, správa, Liberecký, Bedřichov, Janov nad Nisou, AUDIO, FOTO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O dopravě v Jizerských horách bude informovat nový systém  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.