Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Trosky, Frýdlant, Bezděz. Návštěvníky lákají památky napříč krajem

Trosky, Frýdlant a Bezděz. Jmenované hrady a zámky přilákaly první prázdninový měsíc nejvíc návštěvníků v našem regionu. Rekordmanem jsou Trosky, kam zavítalo přes dvacet sedm a půl tisíce lidí.

Na Liberecku překonal loňskou červencovou návštěvnost o více jak tisíc návštěvníků hrad Trosky, na Královéhradecku se vyššímu zájmu těší zámek Hrádek u Nechanic, který je také letošní vlajkovou lodí projektu Po stopách šlechtických rodů: Harrachové – vznešenost zavazuje,“ uvedla Lucie Bidlasová z Národního památkového ústavu (NPÚ), správy Sychrov. Právě Harrachům bude patřit také Hradozámecká noc, která letos vychází na sobotu 26. srpna.

I v letošní vrcholící sezoně jsou některé z památek otevřené celý týden a na vybraných objektech není zavírací den pondělí, jak bývá na památkách zvykem. I v pondělí je tak možné navštívit zámek Sychrov se všemi prohlídkovými okruhy včetně prohlídky s princeznou a výstavou České dějiny.  Denně jsou v srpnu přístupné i Trosky, kde je nachystán i doprovodný večerní program. Naopak drobná úprava návštěvní doby čeká návštěvníky zámku Hrubý Rohozec u Turnova, kdy od srpna poslední prohlídka vychází v 16 hodin, oproti původní 17. hodině.

Těšit se můžete i na kulturní program. V sobotu 19. srpna se na zámku Sychrov konají tradiční Skotské hry, zámek i zahrada budou v tento den přístupné pouze pro návštěvníky Skotských her. Sychrovský zámek a jeho zahrada se stanou dějištěm mnoha koncertů a divadelních představení, z těchto důvodů bude zámecká zahrada uzavřena 25. 8. (koncert Chinaski).

Během celého srpna můžete vybírat i z bohatého doprovodného programu, pro rodiny s dětmi jsou nabízeny zkrácené prohlídky uzpůsobené právě těm nejmladším návštěvníkům – tyto extra prohlídky jsou realizovány na Sychrově, Hrubém Rohozci, Frýdlantě, Zákupech, Grabštejně, na Královéhradecku na Hrádku u Nechanic, a na Náchodě, na Kuksu si dětští návštěvníci zahrají na alchymisty, na Opočně čeká děti výstava lega a také výstava korunovačních klenotů. Na Zákupech zaujme čertí výstava a také půjčovna historických kostýmů, na Bezdězu samostatná hra v areálu hradu. Zážitková vědomostní hra je připravena pro dětské návštěvníky také v zámecké zahradě zámku Slatiňany a na Sychrově.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto NPÚ

Štítky zámky, hrady, návštěvnost, památky, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trosky, Frýdlant, Bezděz. Návštěvníky lákají památky napříč krajem  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.