Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

O forenzní značení kol je zájem, zabezpečit lze i koloběžky nebo vozíky

S forenzním značením jízdních kol pokračují v těchto dnech v České Lípě, která je zřejmě jediným městem v kraji, které něco takového nabízí. Zájem je vysoký a rezervační termíny rychle mizí. O tento způsob označení, který působí především preventivně proti krádeži, mají zájem i lidé z dalších obcí regionu, avšak dostupný je pouze Českolipanům.

Forenzní značení jízdních kol, ale i třeba invalidních vozíků a dalšího, nabízí v Lípě veřejnosti už několik let. „O forenzní značení je velký zájem, volné termíny vždy rychle zmizí. Letos je to i pro koloběžkáře a zájem projevila i paní, která by chtěla označit chodítko. I to je možné,“ popsala Eva Vlastníková, mluvčí Městské policie v České Lípě, jejíž strážníci značení kol zajišťují.

Značení se provádí tak, že je na kolo či jiný prostředek naneseno na více míst několik kapek speciální látky. Tu lze pak zobrazit rovněž za speciálních podmínek. „Je to spíše preventivní záležitost, protože na každé takto označené kolo ještě dáváme nálepku, kde je napsáno, že je označené. To samotné už případné zloděje odradí,“ podotkla Vlastníková. A skutečně, za uplynulé roky, kdy toto značení v České Lípě dělají, se nesetkali s tím, že by někdo značené kolo sebral anebo jej objevili mezi ukradenými.

Označení zabere jen několik málo minut, spjata je s ním i administrativa. Majitel kola musí předložit občanku a prokázat, že je kolo jeho a předložit účtenku o koupi nebo smlouvu. Pokud ji nevlastní podepíše čestné prohlášení o vlastnictví.  

  

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Městská policie Česká Lípa

Štítky prevence, značení kol, zájem, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nálepka někoho odradí :-D Tohle je Dikobraz, ne seriozní novinařina :-D Slibuji před svými druhy, že kolo je moje a že jej budu bránit před původním majitelem. Tak přísahám.

Pondělí, 21. srpna 2023, 20:17Odpovědět

O forenzní značení kol je zájem, zabezpečit lze i koloběžky nebo vozíky  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.