Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jablonec vyhlásil soutěž na nové Tyršovy sady. Připraveno je 60 milionů

Tyršovy sady u končené tramvaje v Jablonci nad Nisou by měly doznat významné proměny. Město vyhlásilo architektonicko-krajinářskou soutěž na proměnu parku, navázat má na ni i návrh na propojení a úpravy plochy v Nové Pasířské, vyřešení okolních ulic či propojení parku s centrem města pro pěší.

V širších souvislostech uvažujeme o Tyršových sadech jako o jednom z důležitých parkových prostorů navázaných na řeku Nisu, kterou chápeme jako přírodní osu města. Proto počítáme i se souvislou cyklotrasou, jejíž vedení však musí v historickém parku maximálně respektovat stávající vzrostlé stromy,“ řekl jablonecký náměstek primátora pro rozvoj a digitalizaci Jakub Chuchlík (Piráti).

Na proměnu parku Tyršové sady je alokováno 60 milionů korun v rámci ITI liberecko-jablonecké aglomerace. Soutěžní návrhy je proto třeba odevzdat do konce letošního října, což je i termín uzávěrky architektonické soutěže. V dubnu 2025 by měla být hotová projektová dokumentace, realizace projektu by se měla odehrát v letech 2025-2026.

Město od návrhů z architektonické soutěže očekává, že nezmizí zcela stávající podoba romantického parku z 19. století v kontextu současného Jablonce. Návrhy by měli respektovat nejen historickou hodnotu místa, ale i cennou původní vegetaci. Soutěžící by měli také využít maximální synergie mezi parkem, řekou Nisou, okolními významnými budovami, jimiž jsou lázně a sokolovna a navazujícím parkem Nová Pasířská.

V zadání klademe důraz na zapojení řeky do parku, hospodaření se srážkovou vodou a dáváme prostor pro prověření návratu vodního prvku. Dalšími navrhovanými prvky by měl být malý objekt s toaletami a zázemím pro kulturní či vzdělávací společenské akce,“ dodal k zadání Chuchlík.

V odborné části poroty zasednou krajináři Štěpán Špoula, Marie Gelová, architekt Jiří Žid a sochařka Monika Immrová. Termín odevzdání návrhů je do 31. října 2023. 

Tyršovy sady jsou oblíbené, avšak lidé často kritizují, že se zde schází různé partičky anebo se tu objevují bezdomovci, kteří znečišťují okolí.

Nevím, jestli soutěž a proměna něco vyřeší. Sice bude park třeba pěkný, ale hlavně by se mělo řešit chování lidí a hlavně těch, kteří si sem od blízkého stánku chodí posedět s lahváčem,“ míní Jablonečanka Daniela Charvátová.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Jablonec

Štítky soutěž, Tyršův park, projekt, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec vyhlásil soutěž na nové Tyršovy sady. Připraveno je 60 milionů  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.