Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Zničená dětská hřiště trápí města, do oprav investují statisíce korun

Zničenou stínící plachtu za sedmdesát tisíc korun muselo nechat město odstranit z dětského hřiště v jabloneckém Kokoníně. Už poněkolikáté byla poničená a zdejší hřiště se muselo opravovat už také opakovaně. Podobný scénář se opakuje i v Liberci. Opravy herních prvků se dělají takřka neustále a počet těch zničených spíš narůstá.

Například v Liberci museli v poslední době řemeslníci vyrazit na více než padesát dětských hřišť, aby tady napravili škody po vandalech anebo třeba dotáhli šrouby nebo poopravili drobné nedostatky.

S ohledem na neustálé rozšiřování hřišť a počtu herních prvků, dochází i ke zvýšeným nárokům na běžnou údržbu, opravy i likvidaci následků po řádění vandalů,“ uvedla mluvčí libereckého magistrátu Jana Kodymová. Co se týče vandalismu, tak tam si pobertové nevybírají. Utržené dětské lanovky, přeražené sedačky na houpačkách, zlomené pružiny na houpadlech, proražené dřevěné sedáky na kolotoči. A to je jen výčet části oprav, které se musely na libereckých hřištích řešit.

Obdobné vandalské řádění řeší i v Jablonci, aktuálně ve zmíněném Kokoníně. Kvůli zdejším škodám podalo město i podnět na policii. Jablonecký magistrát musel odstranit stínící plachtu nad pískovištěm na dětském hřišti v kokonínské ulici Rychnovská, kde ji někdo opakovaně zničil, a to i stojiny k jejímu upevnění.

Konkrétně toto hřiště opravujeme jen v této sezóně už poněkolikáté. Jen od června tu bylo poničené pískoviště s posuvným zakrytím, vyvrácené čtyři stojiny, na kterých je zastínění upevněné a před týdnem někdo poničil i samotnou stínící plachtu společně se stojinou,“ popsal Jan Čermák z oddělení cirkulární ekonomiky jabloneckého magistrátu. 

Údajně používají větší děti plachtu k houpání, dokonce i některé maminky své malé děti údajně do plachty pokládají a houpají. „Bohužel ničení se stále opakuje, proto jsme plachtu sundali. Je to smutné, jelikož vzhledem k neustálým opravám nám pak chybí peníze na opravy jiných nebo revitalizaci starých dětských hřišť,“ posteskl si Čermák.

Na instalaci zastínění kokonínského hřiště šlo z participativního rozpočtu 48 tisíc korun z celkových nákladů ve výši 70 tisíc a opravy už jabloneckou radnici vyšly na 30 tisíc korun.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky hřiště, vandalové, Liberec, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zničená dětská hřiště trápí města, do oprav investují statisíce korun  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.