Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ve Frýdlantu pokračuje rekonstrukce kempu zničeného povodní

Ve Frýdlantu na Liberecku pokračují práce na rekonstrukci autokempu zničeného při bleskové povodni v srpnu 2010. Po zemních úpravách, začali stavbaři budovat recepci s bistrem u vjezdu do areálu, který byl původně zahradou a zahradnictvím frýdlantského zámku.

Obnovu kempu rozdělilo město do několika etap, první přijde včetně DPH na 27,5 milionu korun. První turisty přivítá areál příští sezonu, řekl starosta Dan Ramzer (ODS).

Autokemp je s výjimkou několika akcí v roce už 13 let mimo provoz. „Ta cesta byla dlouhá, protože jsme museli nejdřív udělat veškerou infrastrukturu, kraj musel opravit komunikaci, my jsme museli vystavět kanalizaci a vodovod tak, abychom to mohli napojit. A museli jsme našetřit dostatečné rozpočtové prostředky, protože ta akce je v současné době nedotovatelná," doplnil Ramzer. I to je podle něj důvod, proč obnovu areálu město rozdělilo do několika etap.

Už v příštím roce by chtělo podle starosty město kemp otevřít pro karavany a obytné vozy a také pro stany. „Pokud se dohodneme v zastupitelstvu, chtěli bychom příští rok spustit druhou etapu, dobudovat v severní části komunikační síť, další karavanová a stanová stání, a uvidíme, jestli se pustíme i do výstavby chatek nebo mobilheimů (mobilních domků), které by umožnily prodloužit ubytovací sezonu v kempu," dodal Ramzer.

Areál kempu připomíná spíš park. „Proto jsme ho chtěli udělat výjimečný. Veškeré budovy budou reminiscencí na bývalé objekty zahradnictví, skleníky, různé přístřešky, které máme doložené na fotkách. Teď děláme recepci u vjezdové brány, na ni bude navázaný kiosek bistra, které bude přesunuté z klasicistního altánu. Dělat se bude také oprava sociálního zařízení, na první etapu by to mělo kapacitně stačit," popsal rozsah prací projektant Ondřej Plašil.

V první fázi by měly být připraveny přípojky pro 22 karavanů nebo obytných vozů a další pro stany. Výhledově bude na budovu recepce a bistra navazovat objekt s dalšími toaletami a šatnami, které budou sloužit i plánovanému koupališti. To je ale podle Ramzera až čtvrtá etapa. Vybudovat chce radnice nikoliv klasický bazén, ale biotop, který se do lokality v podhradí v blízkosti řeky Smědé hodí líp. Než bude mít kemp koupaliště, chce radnice otevřít přístup k Smědé, od které kemp odděluje zeď.

Frýdlantsko bylo oblastí, kterou bleskové povodně v srpnu 2010 v Libereckém kraji postihly nejvíc. Velká voda tehdy zasáhla polovinu území kraje, vyžádala si pět lidských životů, z toho tři na Frýdlantsku a dva na Českolipsku. Po povodni zůstaly v kraji škody za 8,2 miliardy korun. K nejvíce zničeným městům patřil právě Frýdlant, kde na náměstí vystoupala voda do výšky půldruhého metru. Celkově tam škody překročily miliardu korun. Většina už byla dávno opravena, autokemp byl posledním objektem, který zatím na obnovu čekal.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Frýdlant

Štítky ČR, stavby, turistika, správa, kempy, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Frýdlantu pokračuje rekonstrukce kempu zničeného povodní  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.