Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Liberecký primátor se připojil k výzvě premiérovi proti konsolidačnímu balíčku

Zástupci dvaceti měst se rozhodli vyzvat vládu premiéra Fialy k přehodnocení některých návrhů v konsolidačním balíčku. Zasílají otevřenou písemnou výzvu členům vlády, ke které se svým podpisem přidává i primátor Liberce Jaroslav Zámečník. Signatáři dopisu odmítají například, aby stát přenášel nově některé služby a výdaje na obce a města.

Pod výzvu přidalo svůj podpis 20 zástupců jednotlivých statutárních měst, včetně 8 krajských. Vedle Liberce se pod dokument podepsali například primátoři a starostové ze Zlína, Děčína, Frýdku-Místku, Havířova, Hradce Králové, Chomutova, Karlových Varů, Opavy, Mostu, Olomouce, Plzně, Prostějova a dalších. Podle signatářů výzvy je cílem, aby stát po mnoha letech začal konstruktivně jednat o úpravě systému rozpočtového určení daní (RUD), která by nově brala v potaz i přirozená krajská a regionální centra.

Pro některé kroky a rozhodnutí vlády můžu mít pochopení, ale to neznamená, že se neozvu v okamžiku, kdy část návrhů bere další peníze občanům v našem městě. Proto jsem se k výzvě připojil. Dlouhodobě usiluji o to, aby Liberec jako jedno z krajských měst, nebyl diskriminován tím, jak je nastavený koeficient rozpočtového určení daní. Proč mají mít Liberečané nárok na méně peněz od státu, než třeba lidé v Plzni? Podle našich výpočtů takto ročně přicházíme zhruba o miliardu korun. Opakovaně jsem na to upozorňoval jak předchozí ministry financí, tak toho současného. A dvakrát ho pozval i k jednání, abychom si vyjasnili, kde jsme a proč diskriminováni. Bohužel marně,“ říká primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK).

Pokud by některé návrhy ve vládním konsolidačním balíčku sněmovna schválila, Liberec může podle primátora přijít o další desítky milionů.

Město také v současnosti ve spolupráci s právníky připravuje kvůli RUD i ústavní stížnost. Primátor Zámečník také postupně jedná s dalšími primátory a starosty, zejména v rámci Komory statutárních měst ve Svazu měst a obcí, aby je přesvědčil, že současné nastavení přepočtu RUD ubližuje nejen Liberci, ale i dalším městům a obcím.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky výzva, dopis vládě, rozpočtové určení daní, Liberec, ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký primátor se připojil k výzvě premiérovi proti konsolidačnímu balíčku  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.