Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zastupitelé navrhli změnu v územním plánu, aby zachovali zahrádky na Františkově a v Janově Dole

Nemožnost dále opečovávat své zahrádky, opravit plot nebo rekonstruovat zahradní chatku hrozí zahrádkářům vlastnícím zahrádky v koloniích na Františkově a v Janově Dole. Nový územní plán Liberce totiž jejich zahrady zahrnul mezi veřejná prostranství, což by bránilo majitelům zahrádkářskou kolonii udržovat. Někteří zastupitelé na to upozornili a na základě jejich podnětu dojde ke změně územního plánu.

Podle opozičních zastupitelů samotní zahrádkáři žádali o změnu v prvním připomínkovém kole. Jejich žádosti byly ale navrženy na zamítnutí. Na základě argumentace některých členů výboru pro územní plánování a zastupitelů za Liberec otevřený lidem (LoL) došlo k obratu.

Namítali jsme, že takové zrušení zahrádek je vůči lidem velmi necitlivé. Lze pochopit, že územní plán na zahrádkách tlumí výstavbu. Je nevhodné, aby v nich lidé stavěli rodinné domy. Ale jejich zrušení je příliš silný zásah do práv vlastníků zahrádek,“ vysvětluje Simona Zlatníková, členka výboru pro územní plánování.

Doplňuje jí zastupitel Jindřich Felcman (LoL): „Pro zřízení veřejného prostranství namísto zahrádek by město muselo přistoupit k výkupu pozemků. Bez toho je takové řešení územního plánu iluzorní. Nicméně je jasné, že město nikdy nebude tak ambiciózní a bohaté, aby stovkám majitelů takto postižených zahrádek nabídlo odkup za férové ceny. V tom případě bylo nespravedlivé je územním plánem tak silně omezovat.

Nyní byl předložen podnět na novou změnu územního plánu Z10, kde budou tyto případy znovu prověřeny. Včetně konkrétních žádostí, které byly původně navrženy k zamítnutí.

Zahrádkaření na území města považujeme obecně za prospěšnou aktivitu. Lidem z bytových domů umožňuje rekreaci na čerstvém vzduchu, zahrádky zlepšují biodiverzitu a mikroklima města. S vedením města tak projednávám zřízení nových zahrádkových kolonií, tak jak jsem lidem sliboval už před volbami. Město má ode mě vytipované lokality, je na radnici, aby se dohodli s vlastníky pozemků a vyčlenili na to potřebné peníze,“ uzavírá Felcman.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky zahradní kolonie, územní plán, změny, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé navrhli změnu v územním plánu, aby zachovali zahrádky na Františkově a v Janově Dole  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.