Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Liberecký kraj a Turnov připravují směnu svých školských areálů

Liberecký kraj a Turnov plánují směnu svých školských areálů ve městě. Turnov 20 let usiluje o získání krajské školy v Alešově ulici, kde působí část hotelové školy, obchodní akademie a střední odborné školy, druhá část je v městských prostorách ve Zborovské ulici, které vznikly z bývalých kasáren. Právě areál ve Zborovské by chtěl naopak získat Liberecký kraj a také budovu gymnázia, která také patří městu.

Krajští zastupitelé už schválili memorandum o spolupráci, které má umožnit připravit projekty nutné dostavby areálů ve Zborovské a Alešově ulici. „Liberecký kraj by projektoval úpravy ve Zborovské a město Turnov v Alešově ulici, aby nové krajské zastupitelstvo vzešlé s voleb mohlo rozhodnout, zda v záměru bude pokračovat," uvedl náměstek hejtmana pro školství Jiří Čeřovský (ODS). Náklady na nutné dostavby a úpravy obou škol se předběžně odhadují na 470 milionů korun. V Turnově budou o memorandu zastupitelé teprve jednat.

V Alešově ulici by mohla podle starosty Tomáše Hockeho (Nezávislý blok) vzniknout plnohodnotná základní devítiletá škola až pro 540 dětí, která v této části patnáctitisícového města chybí. „Snažíme se tím vyřešit nejen problém Turnova, ale celého ORP (území obce s rozšířenou působností). Do Turnova míří stále více dětí, jak do prvních tříd, tak především do šestých tříd," řekl Hocke. Za několik let nebude mít podle něj Turnov vzhledem k demografickému vývoji kam děti umístit.

Na nedostatečné kapacity základních škol už začínají podle starosty Turnov upozorňovat i úředníci ministerstva školství. Jediným dalším řešením by podle něj byla výstavba nové školy, což by ale podle odhadů přišlo výrazně dráž. Náklady by podle starosty dosáhly podle odhadů 600 až 700 milionů korun. „Je proto potřeba zjistit, co který areál potřebuje, kolik to bude stát, a jestli jsme schopni sehnat nějaké dotace, které doufáme z velké části tyto investice pokryjí," dodal.

Kraji by směna umožnila soustředit výuku na jednom místě ve Zborovské ulici, zjednodušit řízení školy i organizaci výuky. Převzetí budovy gymnázia by usnadnilo případné investice. Aby byla v Alešově ulici plnohodnotná základní škola, je tam ale kromě jiného třeba vybudovat třeba tělocvičnu, ve Zborovské zase nové centrum odborného vzdělávání. Podle hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) by spolupráce Turnova a kraje, dostavba a směna areálů byly přínosem nejen pro kraj a město, ale i pro státní rozpočet. „Projekty by měly být připravené v roce 2025," dodal hejtman.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, školy, správa, reality, základní, střední, Liberecký, Turnov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj a Turnov připravují směnu svých školských areálů  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.