Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hasiči testují speciální žáruvzdorný materiál vyvinutý libereckými vědci

Speciální žáruvzdorný materiál vyvinutý libereckými vědci testují profesionální hasiči Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje. Materiál, který výrazně zvyšuje ohnivzdornost a tepelnou stabilitu a prodlužuje dobu trvanlivosti základního materiálu pro ně vyvinul tým z Technické univerzity v Liberci.

Nástřik z geopolymerního kompozitu vědci aplikovali ve spalovacím prostoru hasičského výcvikového polygonu v Raspenavě, kde profesionální hasiči pod dozorem instruktorů pravidelně cvičí.  Geopolymerní ochranný nástřik vědci aplikovali ve zhruba dvoucentimetrové vrstvě v prostoru spalovací pece, kde teploty dosahují až 1000 stupňů Celsia.

Větší testovací zátěž než na hasičském polygonu už ani náš žáruvzdorný kompozit nemůže dostat,“ poznamenal Petr Louda, který se výzkumu využití geopolymerů věnuje už dvacet let a byl rovněž přítomen testu materiálu v areálu polygonu s dalším členem týmu Le Van Su. Sledovali, co se bude dít u prvního zapálení ohně v peci, jejíž stěny byly ošetřeny nástřikem.

Od nástřiku geopolymerem očekáváme výrazné prodloužení životnosti hlavních nosných rámů i kovového obložení spalovacího prostoru,“ řekl Jan Hrdlička, náměstek krajského ředitele pro IZS a OŘ.

Prostor pece raspenavského výcvikového polygonu ošetřený vrstvou geopolymerního nástřiku budou profesionální hasiči společně s výzkumníky z liberecké univerzity průběžně monitorovat a údaje vyhodnocovat. „Navázání spolupráce Technické univerzity v Liberci a Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje považujeme za přínosný krok, máme v plánu ji nadále rozvíjet i dalšími projekty,“ podotkl Hrdlička.

Ohodnoť článek

Foto HZS LK

Štítky profesionální hasiči, nehořlavý materiál, HZS LK, Technická univerzita Liberec, Liberecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči testují speciální žáruvzdorný materiál vyvinutý libereckými vědci  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.