Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Místo pošty na Kunratické je nábytková banka a re-use centrum

Zrušenou poštu v Liberci na Kunratické obsadila nábytková banka, získala o třetinu víc prostoru, do něhož mohla rozšířit své sklady a vytvořit zázemí pro pracovníky banky. Samotné přepážkové pracoviště někdejší pošty proměnili v re-use centrum, kde budou mít lidé možnost některé věci koupit a přispět tak nábytkové bance na dopravu, případně na nákup další dodávky.

Nábytková banka funguje v Liberci od začátku roku 2021, potřeba pomoci roste, loni i v souvislosti s uprchlickou krizí po začátku války na Ukrajině prošlo bankou 125 tun nábytku a vybavení pro domácnosti, dvakrát víc než o rok dřív. Banka podpořila 1586 žadatelů, z toho 721 bylo z Ukrajiny. V letošním roce se tým zdvojnásobil díky tréninkovým pracovním místům pro lidi, kteří prošli léčbou závislosti a snaží se uchytit na trhu práce a začít znova. Aktuálně má banka osm zaměstnanců.

Banka už podle Večerníkové větší prostory nutně potřebovala. „My jsme už zvažovali variantu shánět prostory jinde, protože zájem ze strany dárců i ze strany příjemců roste, sklady máme plné," doplnila  ředitelka Nábytkové banky Libereckého kraje Jitka Večerníková. Proto, když se objevila možnost rozšířit se do prostoru bývalé pošty v sousedství, okamžitě se jí chopili. „Hlavně jsme ale získali zázemí pro zaměstnance, před tím, když si chtěli chlapi odpočinout nebo se najíst, tak využívali nábytek přivezený od dárců, teď máme denní místnost a také kuchyňku, kterou jsme taky neměli," dodala.

Přínosem je podle Večerníkové i nové re-use centrum, kde je možné některé věci i koupit. „Primárně nebudeme prodávat nábytek, ten bude nábytková banka distribuovat na základě požadavků od sociálních organizací a sociálních odborů měst. V obchůdku bude možné nakoupit drobné vybavení do domácnosti, možná nějaké drobné dárkové předměty, rádi bychom do té nabídky zařadili i nějaké startovací sady třeba pro studenty nebo nízkopříjmové domácnosti," dodala.

Česká pošta od července kvůli úsporám zrušila v zemi téměř 300 poboček, zůstalo jich 2900, propustila zhruba 1500 lidí. Pošta argumentovala tím, že zájem o tradiční poštovní služby klesá, snížením počtu poboček i propuštěním části zaměstnanců chce zmírnit svou ztrátu. V Libereckém kraji skončilo na začátku prázdnin 13 poboček, nejvíc v krajském městě, kde se zavřela polovina z 12 pošt včetně druhé největší v OC Globus. O tři pošty přišla Česká Lípa, dvě skončily v Jablonci nad Nisou a po jedné zavřeli v Turnově a Rokytnici nad Jizerou.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, sociální, odpady, pošta, nábytek, Liberec, FOTO, AUDIO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo pošty na Kunratické je nábytková banka a re-use centrum  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.