Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Ústavní soud potvrdil podmínku chovatelce, jejíž doga napadla seniorku

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost chovatelky, jíž v roce 2019 utekla argentinská doga a napadla jedenadevadesátiletou ženu. Oběť útoku zemřela po dvou dnech v nemocnici. Chovatelce soudy vyměřily za usmrcení z nedbalosti dva roky vězení s podmínečným odkladem na čtyři roky. Se stížností neuspěla, vyplynulo z usnesení v databázi soudu.

Neštěstí se stalo v Pihelu na Českolipsku. Pes utekl z nedostatečně zabezpečeného pozemku. Seniorce způsobil mnohočetná poranění, povalil ji na zem. Příčinou úmrtí bylo natržení sleziny a neodhalené vnitřní krvácení. Případem se dvakrát zabýval Okresní soud v České Lípě i liberecká pobočka krajského soudu. Kromě podmíněného trestu rozhodly soudy také o náhradě škody pro pozůstalé.

Chovatelka v ústavní stížnosti znovu zpochybnila to, zda mezi útokem psa a smrtí seniorky existovala příčinná souvislost. Už dříve totiž obhajoba naznačovala možnost, že zranění sleziny vzniklo ještě před útokem psa, anebo poté v nemocnici. Některé svědky označila obhajoba za nevěrohodné.

Skutková zjištění jsou podle stížnosti v extrémním nesouladu s provedenými důkazy a nelze učinit jednoznačný závěr o vině chovatelky. Ústavní soudci však obhajobu označili za spekulativní. Justice shromáždila dostatek důkazů, byť nepřímých, a správně je hodnotila.

ÚS nezjistil namítané porušení základních práv stěžovatelky, proto dospěl k závěru, že jde o návrh zjevně neopodstatněný," stojí v usnesení.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ústavní soud, rozhodnutí, útok, pes, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ústavní soud potvrdil podmínku chovatelce, jejíž doga napadla seniorku  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.