Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Rychlé řidiče u školy v Raspenavě bude zpomalovat semafor a nové prvky

Zpomalit řidiče, kteří ohrožují rychlou jízdou děti na přechodu pro chodce u školy v Raspenavě, mají nové bezpečnostní prvky. Na jejich budování se již začalo pracovat. Mimo jiné tady začne řídit provoz i semafor.

Liberecký kraj nechal analyzovat dopravu na přechodu, který vede přes silnici II/290 v Raspenavě a je v blízkosti školy. Ukázalo se, že velké množství aut tady jezdí rychleji, než v obci mají, každé páté  překročilo povolenou rychlost. Dokonce narazili i na šoféra, který uháněl rychlostí 110 kilometrů za hodinu.

Zaměřujeme se na rizikové lokality, kde řidiči nedodržují maximální povolenou rychlost, a pomáháme obcím s identifikací těchto míst,“ upřesňuje náměstek Libereckého kraje pro resort dopravy Jan Sviták (Starostové pro LK) a pokračuje: „Přechody pro chodce jsou jednou z mnoha oblastí, kde situaci dlouhodobě řešíme v souvislosti s překročením maximální povolené rychlosti. Liberecký kraj zaplatil skryté měření vybraných úseků - bezpečnostní analýzu, která odhalila kolik aut, jakých kategorií a jak rychle místem projíždí.

Na základě výsledků se začal řešit právě zmíněný přechod v Raspenavě. Hrozí zde totiž vysoké riziku střetu aut s pěšími a zejména s dětmi, které tudy chodí do nedaleké školy.

Přibyde svislé dopravní značení v reflexním provedení, které na přechod pro chodce upozorní. Pro snížení počtu vozidel překračujících nejvyšší povolenou rychlost, která je v místě 50 km/h, a zklidnění dopravy by se měl instalovat poptávkový, případně zpomalovací semafor u přechodu. Tato opatření zklidní dopravu v místě, kde je nejvyšší výskyt pěších. V neposlední řadě se nabízí 100 metrů před přechodem instalace inteligentního radaru ze směru od Frýdlantu.

„Ze zkušenosti z obdobných míst v republice víme, že se situace díky ukazateli rychlosti výrazně zklidnila, pokud se na něm zobrazí také registrační značka vozidla a nápis Pozor děti,“ uzavírá za Tým silniční bezpečnosti Jan Polák.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky přechod pro chodce, bezpečnost, Raspenava, Liberecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rychlé řidiče u školy v Raspenavě bude zpomalovat semafor a nové prvky  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.