Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Z nemocnic v kraji plánovanou péči omezí v prosinci jablonecká

Výpovědi lékařů z přesčasů v Libereckém kraji ovlivní v prosinci zřejmě jen chod městské nemocnice v Jablonci nad Nisou. Omezit bude muset plánovanou péči.

O pacienty v jablonecké nemocnici se stará 140 lékařů, výpovědi z přesčasů jich na prosinec podalo přes 40. „Akutní péče zajistíme bez problémů, ale do určité míry omezíme plánovanou péči," řekl ředitel nemocnice Vít Němeček. Podle něj se ale nedá zatím konkretizovat, jak moc ji budou muset omezit. „Vyvíjí se to, pracujeme na tom, uvidíme," dodal.

Chod Krajské nemocnice Liberec (KNL), jež provozuje zdravotnická zařízení v Liberci, Turnově a Frýdlantu, by výpovědi z přesčasů ovlivnit neměly. „Služby na prosinec máme postavené a nepředpokládáme omezení péče pro naše pacienty," řekl lékařský ředitel KNL Tomáš Roubíček. Týká se to podle něj nejen akutní, ale i plánované péči. „Samozřejmě kromě útlumu na poslední dva týdny s vánočními svátky, ale to je každý rok," dodal. V největším zdravotnickém zařízení v Libereckém kraji pracuje 520 lékařů, do protestu se jich aktivně zapojí zhruba 50.

Protest se nedotkne ani provozu krajské nemocnice v České Lípě, tam výpověď z přesčasů podalo podle údajů České lékařské komory (ČLK) pět lékařů. „Nejen akutní, ale ani plánovaná péče není ohrožena," řekl ředitel nemocnice Pavel Marek.

Omezený nebude ani chod nemocnic v Jilemnici a Semilech, které patří pod společnost MMN vlastněnou městy a krajem. „Lékaři budou sloužit a žádné omezení péče nechystáme," řekl předseda představenstva MMN Jiří Kalenský. Výpovědí z přesčasů podalo podle něj u nich 11 lékařů.

Lékaři po celé republice na podporu svých požadavků na vyšší platy a omezení přesčasové práce odmítají od prosince nastoupit do přesčasových služeb v nemocnicích. Zatímco požadované změny zákoníku práce, týkající se počtu maximálních hodin dobrovolných přesčasů a možnosti 24hodinového pobytu na pracovišti, se při předchozích jednáních se zástupci ministerstev práce a zdravotnictví podařilo vyřešit, neshoda zůstává v otázce zvýšení platů a mezd. Výpovědi z přesčasů podalo podle zástupců ČLK přes 6100 lékařů. Od 1. prosince tak podle nich bude zajištěná akutní péče, odloží se ale tisíce ambulantních návštěv a stovky operací.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky ČR, zdraví, práce, lékaři, nemocnice, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z nemocnic v kraji plánovanou péči omezí v prosinci jablonecká  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.