Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V oblíbených lokalitách Jizerských hor přibyly nabíječky pro elektro auta

Chata na Královce v Janově nad Nisou a Penzion U Čápa v Příchovicích jsou prvními místy v Jizerských horách, které na začátku nové zimní sezóny začaly řidičům elektromobilů nabízet službu wallboxových dobíjecích hubů pro elektromobily. Díky spolupráci se společností ČEZ zprovoznily osm stojanů. Další nabíjecí stanice byla spuštěna i v sousedních Krkonoších, v Harrachově.

Stojany v horách zvládnou za cenu pomalého dobíjení obsloužit všechny typy e-aut až dvakrát rychleji než běžné AC stanice.

Jedním z mýtů kolem elektromobility je, že se e-auta nehodí na cesty do hor. Přitom právě v členitém terénu se naplno uplatní hlavní výhody elektromotoru, tedy rychlá akcelerace výkonu a zdolávání velkého převýšení. Benefitem je také bezemisní provoz bez negativního vlivu na čistý horský vzduch,“ popisuje Tomáš Dzurilla, ředitel útvaru elektromobilita ČEZ a pokračuje: „Proto vedle našeho hlavního zaměření na propojování měst díky zahuštění dobíjecích bodů na hlavních tazích chceme podpořit i rozvoj elektromobility na českých a moravských horách. Vzorem by měly být jizerskohorské lokality Královka a U Čápa, kde jsme koncentrovali hned několik DC dobíjecích wallboxů. Ihned bez čekání tu tak nabije každý, jakmile přijede. Výhodou doplňování energie u těchto stojanů je také dvojnásobná rychlost dobíjení za cenu pomalého AC dobíjení.

U Královky stojí pět dobíjecích wallboxů pro elektromobily a U Čápa tři. Řidič registrovaný jako zákazník ČEZ přitom zaplatí cenu jako za AC dobíjení – 8 Kč za kWh, podle podmínek platného ceníku. Všechny stojany jsou vybaveny konektorem CCS pro dobíjení evropských aut, na každém místě je i po jednom stojanu vybaveném kromě CCS i koncovkou ChaDEMo pro dobíjení aut s asijským standardem.

V sousedních Krkonoších ČEZ osazuje ultrarychlé stojany. Po Jilemnici a Peci pod Sněžkou mohou řidiči využívat novou ultrarychlou stanici i v Harrachově. Nový ultrafast brzy přibude i u Hotelu Příchovice v Jizerských horách.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČEZ

Štítky elektromobilita, nabíjecí stanice, ČEZ, Jizerské hory, Krkonoše

V oblíbených lokalitách Jizerských hor přibyly nabíječky pro elektro auta  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.