Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Projekty roku 2024 v Liberci: Náplavka, obnova Liďáků i parkoviště v Pastýřské

Řada velkých stavebních projektů bude letošní rok probíhat na území Liberce. Některé začaly už vloni, další začnou. Připomeňte si, co Liberec v tomto roce čeká.

Oprava přehrady Harcov

Druhým rokem pokračuje oprava přehrady Harcov, která má skončit v pololetí roku 2025. U konce je odbahňování nádrže, ze které se vyvezlo 51.000 metrů krychlových bahna, pokračují i opravy pravobřežní zdi a rekonstrukcí prochází také hráz. Hotová je také hrubá stavba vstupního domečku do nové štoly, montážní šachta a pod silnicí Blahoslavova pokračuje budování štoly. Projekt zahrnuje i vybudování nové promenádní cesty a nové pláže. Obnova vodního díla přijde takřka na 400 milionů korun a hlavním investorem je Povodí Labe, revitalizace okolí přehrady je v režii města Liberec. Cílem obnovy je zajištění větší bezpečnosti vodního díla za povodní a zároveň navýšení retenčního objemu nádrže.

Výstavba Centra urgentní medicíny

V tomto roce bude pokračovat i nová výstavba pavilonu Centra urgentní medicíny v areálu Krajské nemocnice v Liberci. V uplynulém roce proběhly zejména bourací práce. Kvůli stavbě se také dočasně přesunul vchod do objektu LDN, aby mohla pokračovat stavba uvnitř areálu. Jako první část by měl vyrůst parkovací dům, následovat bude energocentrum a pavilon pro nemocniční oddělení. Výstavba potrvá i v roce 2025 a ukončena má být v roce 2026. Investorem výstavby je Krajská nemocnice Liberec a akcionáři, tedy Liberecký kraj a města Liberec, Turnov a Frýdlant. Cena stavby přesáhne tři miliardy korun.

Parkoviště v Pastýřské ulici a Tržní náměstí

V plném proudu je výstavba parkoviště v Pastýřské ulici, které je pomyslným startem přeměny celé dolní části města. Výstavba parkoviště vyjde na necelých 52 milionů a hotovo má být do jara. Pak začne stavba nové silnice, která bude propojkou na Tržní náměstí. Další etapou je obnova náměstí zahrnující kromě nových vozovek i nové chodníky, veřejné osvětlení či doplnění zeleně a parkové úpravy a rovněž vybudování nové zastávky.

Rekonstrukce městského bazénu

Na jaře by měla začít rekonstrukce plaveckého bazénu v Liberci, dosud nebylo uzavřeno výběrové řízení na dodavatele stavby. Zavřený proto bude po dobu dvou let. Bazén se dočká výrazné přestavby, výměny zastaralých technologií, nevyhovující je i zasklení bazénu či bazénová vana a další prostory. Rekonstrukce bazénu vyjde na miliardu a čtvrt a je největší investiční akcí města v tomto roce.

Náplavka v dolním centru města

Ve druhé polovině roku začnou stavební práce v dolní polovině centra Liberce. Začne plánovaná výstavba náplavky a revitalizace okolí krajského úřadu. Vybudování náplavky u Lužické Nisy a kultivace okolí sídla kraje navazuje na první etapu, jejíž součástí je začátkem ledna otevřený parkovací dům. Stavba náplavky má trvat 11 měsíců. Hlavní částí proměny bude vybudování sestupu dolů k řece, plochy, které dříve byly k parkování se mají zazelenat, objeví se i dětské hřiště nebo stánek s občerstvením či veřejné toalety. Projekt zahrnuje i nové přemostění Lužické Nisy či nový vstup do krajského úřadu. Investice má přijít asi na 160 milionů korun.

Rekonstrukce areálu Lidových sadů

Koncert Bratrů Ebenů v polovině ledna symbolicky ukončí program v Lidových sadech v Liberci. Následně budou pro veřejnost na více než rok a půl uzavřeny a projdou rozsáhlou rekonstrukcí. Generální oprava vnitřních prostor a přístavby přinese nejen modernizaci interiéru, ale i zlepšení například zvukových parametrů nebo lepší zázemí pro zdejší hudební školu. Projekt generální rekonstrukce vyjde na necelých 275 milionů korun.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec, Liberecký kraj

Štítky projekty, 2024, Liberec

Projekty roku 2024 v Liberci: Náplavka, obnova Liďáků i parkoviště v Pastýřské  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.