Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Liberci a Jablonci otevřeli kvůli mrazům denní centra pro lidi bez domova i přes noc

S ohledem na aktuální mrazy otevřelo Denní centrum pro lidi bez domova Naděje své brány i v noci. Důvodem je nejen nabídnout lidem bez střechy nad hlavu v Liberci a Jablonci možnost se schovat před mrazy, ale i skutečnost, že je zcela naplněna kapacita noclehárny.

Mimořádný noční provoz je od 20 hodin do 7 hodin ráno. A otevírací doba denního centra bude v Liberci i Jablonci nad Nisou případně prodloužena podle aktuálního vývoje počasí i obsazenosti nocleháren.

Nízkoprahové denní centrum není vybavené k účelu nocování. Ale našim cílem je poskytnout možnost přečkat nepříznivý čas v teple za improvizovaných podmínek. Lidem bez domova je k dispozici teplý čaj, případně polévka. Je možné využít také sprchy,“ popsal vedoucí Nízkoprahového denního centra Naděje Pavel Matějka.

Současně upozornil, že kapacita zařízení určených pro lidi bez domova je dlouhodobě v Liberci nedostatečná. Noclehárna v Liberci má k dispozici 32 lůžek a zaplněná je již od léta. Plné jsou také Azylové domy organizace Speramus.

V některých městech se otvírají zimní noclehárny, ale město Liberec otevřít další zařízení pro lidi bez domova zatím odmítá,“ říká Matějka.

Ne všichni lidé, kteří žijí na ulici, ale možnost nocovat v denním centru využívají. Obávají se nechat bez dozoru svá obydlí, ať už jde o stany či jiné nouzové přístřešky. I tak každý den navštíví v průběhu roku zařízení 20 – 40 lidí, v roce 2023 Nízkoprahové denní centrum Naděje pomohlo přibližně třem stům osobám.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Centrum Naděje

Štítky naděje, denní centrum, lidé bez domova, Liberec, Jablonec nad Nisou

V Liberci a Jablonci otevřeli kvůli mrazům denní centra pro lidi bez domova i přes noc  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.