Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na jaře začne výstavba náplavky. Kraj vybral dodavatelskou firmu

Letos na jaře začne stavba liberecké náplavky, nového vchodu do budovy krajského úřadu a rekultivace jeho okolí. Liberecký kraj vybral z šesti uchazečů dodavatelskou firmu, která má práce dokončit za 330 dnů. Oproti původnímu předpokladu bude stavba levnější téměř o 30 milionů korun.

Náplavku u Lužické Nisy, nový most přes řeku, vstup do budovy krajského úřadu a proměnu celého prostranství mezi parkovacím domem, úřadem a vodním tokem vybuduje společnost CL-EVANS, která se stala vítězem výběrového řízení. Projekt přijde na 130.315.554 korun včetně DPH a většina bude placena z rozpočtu kraje, menší část z dotace ITI na veřejný prostor.

Obdrželi jsme celkem šest nabídek a jako nejvýhodnější jsme vybrali tu od firmy CL-EVANS. Původně byla cena předpokládána ve výši 159.776 tisíc korun a firmu jsme vysoutěžili za 130.315 tisíc korun, čímž jsme získali úsporu okolo 20 procent,“ uvedl náměstek pro ekonomiku Zbyněk Miklík (Piráti).

Předat stavbu chce kraj firmě hned na počátku jara. Práce by měly začít okamžitě a skončit za necelý rok. Oproti původnímu plánu se termíny mírně posunuly, neboť se předpokládalo dokončení na podzim, ale vzhledem k prodloužené lhůtě pro podání nabídek a mnoha dotazům účastníků, se zahájení stavby oddálilo.

Nejvýraznější proměnou dolního centra v režii Libereckého bude vybudování náplavky se schodišťovým sezením až k řece. Zbouraná bude také stávající lávka přes vodu a vznikne nová naproti vchodu do krajského úřadu, neboť se počítá i s proměnou nevhodného vstupu do budovy. Prostor před budovou úřadu, Evropského domu i parkovacího domu se promění parkovou úpravou v místo pro posezení či odpočinek, objeví se tady například dětské hrací prvky, vodní prvek, stánek pro občerstvení nebo veřejné toalety, lavičky a další mobiliář a významně se má celá plocha zazelenat. V rámci projektu, který financuje kraj, se proměna dotkne prostoru od sídla CHKO Jizerské hory po parčík za krajským úřadem.

Navázat má rekonstrukce v režii statutárního města Liberec, které má kultivovat prostory plochy parku Na Rybníčku, u kulturního domu a druhou stranu břehu řeky Nisy.

Důležité bude vyřešení přístupu do budovy krajského úřadu, který byl původně naplánován panem architektem Zdeňkem Plesníkem na konci 60. let, kdy projekt mrakodrapu vznikal. Konečně bude přímý vstup do krajského úřadu a půjde o jisté završení tohoto více než padesát let starého projektu,“ uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

Proměna této části Liberce začala v roce 2014, kdy Liberecký kraj koupil sousední objekty někdejšího VÚTS vedle krajského mrakodrapu a následně je přestavěl na Evropský dům. Architektonická soutěž na náplavku a rekultivaci okolí sídla krajského úřadu byla vyhlášena v roce 2017. Do soutěže se tehdy přihlásilo deset uchazečů. Vybrán byl projekt kanceláře re:architekti. První částí proměny byla stavba parkovacího domu, která skončila na samém konci loňského roku. K dispozici je tam 244 parkovacích míst a otevřen byl 2. ledna.    

Hodnocení článku je 42 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto re:architekti

Štítky projekt, náplavka, rekultivace, krajský úřad, Liberecký kraj, Liberec

Na jaře začne výstavba náplavky. Kraj vybral dodavatelskou firmu  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.