Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

V Botanické zahradě v Liberci chystají rekonstrukci skleníku. Vystěhují z něj stovky rostlin

První část rekonstrukce depozitního skleníku mají letos v létě v plánu v Botanické zahradě v Liberci. Samotná oprava zabere zhruba měsíc, ovšem bude se muset ze skleníků dočasně vystěhovat přes 800 rostlin, zejména orchidejí a masožravek.

Půjde o rekonstrukci skleníku o ploše 250 metrů čtverečních. Tato část oprav nás podle předběžných odhadů vyjde asi na 2,3 milionu korun. Vyzkoušíme si, jak rychle to půjde, jak moc to pro nás bude náročné,“ popsal ředitel botanické zahrady Václav Lenk.

Stěhování rostlin musí zahradníci naplánovat v klimaticky příznivém období, tedy v létě, aby nenastydly. Uvnitř skleníku jsou totiž rostliny teplomilné, ale i ty, které raději chladno. „V nejteplejší části se stěhování týká asi tří stovek druhů orchidejí, chladnomilné jsou rovněž orchideje a masožravky, kterých je kolem 400 druhů a v nejstudenější části je asi 150 rostlin,“ vyjmenoval Lenk.

Rekonstrukce bude spočívat zejména ve výměně opláštění skleníku, protože do něj zatéká a s postupem času také došlo k degradaci materiálů skleníku a zhoršuje se prostupnost světla. „V rámci akce ještě plánujeme doplnit i nějaká větrací okna, protože v jedné části chybí. Přinese to komfort pro rostliny a úspory, protože dožívající materiály mají horší tepelnou prostupnost,“ vysvětlil ředitel.

Vedle těchto akcí připravují v botanické generel rozvoje botnické zahrady. „Ten by nám do budoucna měl dát kuchařku, co a v jakém sledu se bude v zahradě rozvíjet. Zohledněna v něm bude i studie o nakládání s dešťovou vodou a obecně o nakládání s vodou v zahradě. Zároveň čekáme na dílčí část od zahradních architektů, aby rozvoj zahrady nebyl na úkor venkovních expozic a do zahrady to zapadlo,“ doplnil Lenk.

Botanická zahrada v Liberci byla otevřena v roce 1895 a prohlédnout si v ní mohou návštěvníci přes 8 tisíc exotických i méně exotických rostlin. Pyšní se i několika unikáty, například pěti nejstaršími kaméliemi v Evropě nebo rozsáhlými sbírkami orchidejí, masožravých rostlin či kapradin, vlastní také leknín viktorii královskou. Vloni si do zahrady našlo cestu 69 807 návštěvníků, což je nejvíc za uplynulých pět let a více než ve srovnatelné době před covidovým omezením.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky Botanická zahrada Liberec, skleník, rekonstrukce, plány, Liberec

V Botanické zahradě v Liberci chystají rekonstrukci skleníku. Vystěhují z něj stovky rostlin  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.