Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Přestavba dětské psychiatrie na Králově háji by mohla začít ještě letos

Dlouho připravovaná rekonstrukce pavilonu dětské a adolescentní psychiatrie na Králově háji v Liberci by mohla letos začít. Kromě oprav domu ze 70. let minulého století má přibýt i zhruba stejně velká přístavba. Přinese to rozšíření počtu míst na psychiatrii i lepší prostředí pro malé pacienty.

Dětská psychiatrie je velmi žádaná, i s ohledem na nedostatek lékařů specialistů. I proto se po rozšíření té liberecké, která je spádová pro celý kraj i široké okolí, dlouho volá.

Na valné hromadě krajské nemocnice jsme v souladu se stanovami projednali zahájení investice a rekonstrukce na rozšíření kapacity oddělení na Králově háji. Podle všech indicií je to na dobré cestě. Rádi bychom v letošním roce vysoutěžili, a ještě zahájili stavbu,“ informoval hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro LK).

Informaci potvrdil i mluvčí Krajské nemocnice v Liberci Václav Řičář. „Předpokládáme, že v letošním roce budeme vypisovat veřejnou zakázku na rekonstrukci a dostavbu dětské a adolescentní psychiatrie. V tuto chvíli čekáme na právní akt k dotaci,“ objasnil mluvčí s tím, že by nemocnice měla získat na rekonstrukci dotaci z Národního fondu obnovy. Ta by ovšem měla pokrýt pouze zhruba polovinu celkové sumy potřebné na rekonstrukci, jejíž náklady jsou odhadovány asi na 230 milionů korun.

„I tak je to vítaná podpora, protože liberecká nemocnice je svou psychiatrií spádová nejen pro Liberecký kraj, ale i okolní kraje, a také z dalších koutů republiky k nám přichází pacienti,“ doplnil Řičář. 

Nyní je na oddělení 25 standardních lůžek, obnovou by se jejich počet měl zvýšit o dalších sedmnáct. Oddělení je v budově staré desítky let a nikdy neprošlo větší přestavbou, a tak je to na prostředí výrazně znát.

Dětská psychiatrie sídlí na Králově háji od roku 1993. Funguje nejen pro pacienty z Libereckého kraje, ale i z Ústeckého, Královéhradeckého, Karlovarského a někdy i ze Středočeského. Oddělení je jediným pracovištěm poskytujícím diagnosticko-terapeutické pobyty pro dětské psychiatrické pacienty. Nabízí komplexní psychologické a pedopsychiatrické vyšetření.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Krajská nemocnice Liberec, vizualizace Hlaváček Architekti

Štítky dětská psychiatrie, rekonstrukce, Krajská nemocnice Liberec, Liberec

Přestavba dětské psychiatrie na Králově háji by mohla začít ještě letos  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.