Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Z vyšších daňových příjmů loňského roku přidá Liberecký kraj na investice

Díky vyšším daňovým příjmům v loňském roce může Liberecký kraj přidat další peníze na investice. Na konci ledna bude krajské zastupitelstvo rozhodovat o rozdělení 334 milionů korun, z nichž 83 procent míří do investic, řekl náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti). Nejvíc peněz je určeno pro školství a sport, kam by mělo jít přes 97 milionů korun, resort kromě jiného připravuje i nový dotační program zaměřený na rozvoj sportovní infrastruktury.

Daňové příjmy Libereckého kraje byly loni o čtvrtinu vyšší, než se při přípravě rozpočtu čekalo. Rozpočet počítal s daňovými příjmy 4,12 miliardy korun, podle takzvaného rozklikávacího rozpočtu nakonec překročily 5,184 miliardy. Prvních 250 milionů získaných navíc zapojil kraj do hospodaření loni v dubnu. „Vzhledem k významně vyšší inflaci jsme se rozhodli, že nebudeme čekat a zapojíme zvýšené příjmy už v průběhu roku. I když máme dobré úročení na účtech, tak inflace je významně vyšší," zdůvodnil tehdy rozhodnutí hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Dalších 420 milionů ze zvýšených daňových příjmů zapojil kraj loni v listopadu do rozpočtu na letošní rok a teď přidá dalších 334 milionů korun. „Tvoříme také rezervu na investice 51 milionů korun, protože řada projektů je v přípravné fázi, budeme ještě diskutovat o tom, do jakých projektů ty peníze vložíme, aby byly realizovány ještě v letošním roce," řekl Zbyněk Miklík. Počítá se podle něj také s 35 miliony korun na energie, které budou potřeba kvůli zvýšení poplatků za distribuci, bezmála 56 milionů navíc půjde do oprav a údržby krajských silnic a mostů.

Díky vyšší podpoře resortu školství bude možné vybudovat v areálu Střední školy gastronomie a služeb v Liberci na Králově háji školní kuchyni s jídelnou, o kterou tamní ředitel dlouho usiluje. Škola má sice kuchyni a restauraci, kam chodí budoucí kuchaři, číšníci a servírky na praxi, stravování studentů ale nezajišťuje. „Teď jsou tak peníze na to, aby tato dlouho připravovaná akce mohla být realizována bez dotací," dodal Půta. Na projekt za 30 milionů korun dá podle něj kraj 21 milionů, zbytek má škola ve svém investičním fondu.

Peníze z loňských daňových příjmů pomohou také nastartovat nový dotační program na rozvoj sportovní infrastruktury, do něhož by už letos mělo jít 45 milionů korun. Peníze jsou určené pro obce a jimi zřizované organizace na investice do vnitřních i venkovních sportovišť. „Krajské zastupitelstvo o něm bude jednat v únoru tak, abychom stihli ještě v tomto pololetí finanční prostředky rozdělit," doplnil náměstek pro školství Jiří Čeřovský (ODS). Žadatelé budou moci získat od pěti do 12 milionů korun, maximálně 20 procent potřebných peněz.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, hospodářství, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z vyšších daňových příjmů loňského roku přidá Liberecký kraj na investice  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.