Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Respiračních chorob výrazně přibylo. V části kraje je epidemie

Ve čtvrtém kalendářním týdnu letošního roku významně narostl počet lidí, kteří onemocněli respiračními chorobami. Situace v Libereckém kraji kopíruje stav v celé republice. Kromě Jablonecka a Českolipska už počet nemocných překročil v ostatních okresech epidemických práh.

 Počet nemocných v Liberecké kraji se oproti předchozímu týdnu zvýšil o 24%. Největší nárůst nemocných je mezi dětmi, u těch nemladší do pěti let, co do počtu nemocných následuje skupina dětí od šesti do čtrnácti let.

Od podzimu 2023 evidujeme 104 případů chřipky typu A, 71krát se jednalo o typ A/H1N1. Chřipka typu B nebyla zatím zachycena. V tomto týdnu nebyl zaznamenán žádný případ vážného průběhu chřipky s nutností umělé plicní ventilace, nebo s úmrtím,“ přiblížila mluvčí Krajské hygienické stanice Libereckého kraje Zuzana Balašová.   

Naopak nadále klesají počty pacientů, u kterých byla prokázáno onemocnění covid-19. V období 19. do 25. ledna 2024 byl v Libereckém kraji diagnostikován virus SARS-COV-2 u 30 osob, o týden dříve jich bylo 68. Epidemiologové však upozorňují, že jde pouze o případy prokázané laboratorně a předpokládá se, že počty nemocných covidem jsou vyšší.

V případě respiračního onemocnění doporučujeme udržovat dostatečnou vzdálenost od jiných osob, zakrývat si ústa a nos kapesníkem, případně kašlat a kýchat do rukávu, mýt si často ruce vodou a mýdlem, a používat dezinfekční přípravky na ruce na bázi alkoholu,“ shrnuje doporučení Balašová.

Epidemiologové doporučují, aby lidé nosili ochranu dýchacích cest, a to zejména při návštěvě zdravotnických zařízení, domovů pro seniory a dalších zařízení sociálních služeb, ale i při cestování hromadnou dopravou.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky nemocnost, vývoj, epidemie, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Respiračních chorob výrazně přibylo. V části kraje je epidemie  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.