Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Knihovna chystá zprovoznění výdejního boxu. Fungovat bude nonstop

Krajská vědecká knihovna v Liberci připravuje zprovoznění výdejního boxu na knihy. Fungovat má obdobně jako výdejní boxy zásilkových firem a čtenáři si tak budou moci dopřát knihy i další dokumenty sedm dní v týdnu, dvacet čtyři hodin denně.

Box by měl být zprovozněn do konce března. „Blíží se půl roku připravované zprovoznění výdejního boxu na objednání knih. Bude zcela automatizovaný a lidé jej najdou z boku knihovny,“ uvedla ředitelka knihovny Dana Petrýdesová.  

Fungovat bude služba jednoduše. Zájemce si dokumenty objedná, v knihovně je připraví a dají do boxu, kde si je vyzvedne. O umístění dovnitř boxu bude informován podobně, jak to funguje u zásilkových výdejen. „Víme z jiných knihoven, že je o službu velký zájem, a tak doufáme, že bude mít ohlas i tady,“ poznamenala ředitelka.

Další novinkou pro čtenáře je znovuotevření pobočky na Kunratické, která prošla modernizací a je nově vybavena. Veřejnost tam opět přivítají 5. února.

Liberecká knihovna usiluje také o vybudování digitalizačního pracoviště, které dosud jako jedna z mála krajských knihoven nemá. Peníze na jeho vybudování chce získat z Národního programu obnovy.

„V současnosti jsou pouze tři krajské knihovny, které nemají vlastní digitalizační pracoviště a my to dlouhodobě vnímáme jako hendikep. Nemůžeme provádět digitalizaci průběžně, jak bychom potřebovali. Pokud uspějeme, rádi bychom pracoviště vybudovali,“ vysvětlila Petrýdesová. Na jeho vytvoření je třeba 1,5 milionu korun. Pokud se nepodaří knihovně letos uspět, zkusí to znovu příští rok anebo bude hledat finance jinde. Z vlastní zdrojů si tuto investici dovolit nemůže.

Z dalších investičních akcí na tento rok je v plánu nutná oprava střechy, která vyjde na 5,9 milionu korun.  

Knihovna si tento rok připomene 100 let od vzniku německé vědecké knihovny a 120 let od vzniku české veřejné knihovny. K výročí proto připravuje celou řadu aktivit a mimo jiné chce veřejnosti ukázat, kam se za tu dobu v knihovně posunuli.

V roce 2023 do knihovny přišlo 292 825 lidí, což je nárůst oproti předchozím rokům.

Ohodnoť článek

Foto KVKLI

Štítky knihovna. výdejní box, digitalizace, KVKLI, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Knihovna chystá zprovoznění výdejního boxu. Fungovat bude nonstop  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.