Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ekologické organizace apelují na českou vládu, aby opětovně jednala o dole Turów

Ekologické organizace požadují, aby česká vláda znovu jednala s polskou vládou o uhelném dole Turów. Vláda by podle nich měla zajistit dodržování zákonů a ochranu českých pozemních vod.

Na problémy po téměř dvou letech od podpisu česko-polské dohody o dole Turów upozornily Sousedský spolek Uhelná, Greenpeace ČR a Fridays for Future na protestu před Kramářovou vilou, kde státníci v únoru roku 2022 dohodu o mezivládních podmínkách další těžby v dole podepsali.

Ministerstvo životního prostředí loni uvedlo, že roční sledování podzemní stěny, která chrání českou podzemní vodu před odtokem do dolu, ukázalo její funkčnost, voda v Česku ale i nadále ubývá. Organizace Frank Bold dnes uvedla, že Česko by podle hydrogeologů mělo usilovat o vědecké zhodnocení vznikajícího hydrogeologického modelu podzemní vody v okolí dolu Turów. Model připravuje skupina PGE, které patří důl i elektrárna, kterou důl u česko-polské hranice zásobuje uhlím. Model má být hotový na konci června.

Organizace na protestu upozornily na pokračující devastaci přírody, ztrátu vody a překračování limitu hluku navzdory dohodě. V tiskové zprávě uvedly, že situace se v oblasti stále zhoršuje - podzemní voda na českém území dál klesá, hlukové limity jsou překračovány a finanční kompenzace na realizaci vodovodů nestačí.

„Situace se přitom bude dále zhoršovat. Voda je navíc v dole kontaminována natolik, že se ani po přečištění nedá pít. Prodloužení těžby má jednoznačně negativní vliv na životní prostředí, klima i životy místních obyvatel," uvedl mluvčí Fridays for Future Tadeáš Pospíšil. Organizace Fridays for Future proto napsala otevřený dopis premiéru Petru Fialovi (ODS).

Podle Milana Starce ze Sousedského spolku Uhelná Česku dohoda nic dobrého nepřinesla. „Naopak všechny negativní dopady zesilují s přibližující se těžbou. Vláda v Polsku se změnila a my důrazně apelujeme na premiéra Fialu, aby téma se svým politickým protějškem znovu otevřel a našel řešení," řekl.

Premiér, vláda i krajské vedení se tváří, že problematika Túrowa byla vyřešena tajně uzavřenou česko-polskou smlouvou. Nic ale vyřešeno není. Vyzýváme všechny odpovědné politiky - zastupitelstvo a radu Libereckého kraje a českou vládu, v níž stále sedí i Piráti, kteří smlouvu odmítli ve stranickém hlasování, aby začali radikální pokles vody na českém území řešit," uvedla Nikol Krejčová za organizaci Greenpeace ČR.

Důl Turów zásobuje uhlím nedalekou elektrárnu, která je podle polské strany nezbytná pro zajištění energetické bezpečnosti země. Obyvatelé příhraničních obcí na české straně hranice poukazují na to, že v oblasti kvůli těžbě ubývá spodní vody, a stěžují si i na hluk a znečištění prachem.

Mezivládní dohodu v Kramářově vile na Hradčanech 3. února 2022 podepsali premiér ČR Petr Fiala (ODS) a tehdejší polský premiér Mateusz Morawiecki. Země se dohodly na náhradě 45 milionů eur (zhruba 1,08 miliardy korun) za škody způsobené těžbou v dole.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, Polsko, ekologie, voda, uhlí, protest, Turów

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ekologické organizace apelují na českou vládu, aby opětovně jednala o dole Turów  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.