Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zemědělci vyjedou na protestní jízdy. Ve čtvrtek se objeví v Liberci

Na výstražné protestní jízdy vyjedou dnes a ve čtvrtek zemědělci v Libereckém kraji. Chtějí tak podpořit stanovisko Agrární komory z minulého týdne, která dala ministrovi zemědělství termín do 1. března ke splnění dřívějších vládních slibů a jejich požadavků. Vyjadřují současně tímto způsobem solidaritu s protestujícími farmáři v Evropě.

V úterý 6. února vyjedou na protestní jízdu v České Lípě, ve čtvrtek 8. února v Liberci. Dnes by se na Českolipsku mělo v jízdě objevit asi padesát zemědělských vozidel a traktorů, podobné množství má přijet ve čtvrtek i do Liberce.

Mezi hlavní požadavky protestujících patří:

  • vyřešení kritické situace na evropském trhu s komoditami vlivem nesystémových importů
  • přenastavení společné zemědělské politiky na úrovni ČR i EU a podpora zemědělské výroby s cílem zajistit soběstačnost a levné potraviny
  • ukončení omezování zemědělské výroby
  • ukončení ekonomického poškozování farmářů (nově 80% nárůst daně z obhospodařovaných pozemků)
  • splnění slibů vlády v podpoře zaměstnanosti na venkově

Je to iniciativa samotných zemědělců, bez ohledu na to, jestli jsou někde organizovaní. Nejde o blokádu, ale o jízdu, o první krok k tomu, aby se začalo jednat a vláda splnila to, co k 1. březnu slíbila,“ vysvětlil Robert Erlebach, předseda Regionální agrární rady Libereckého kraje.

Podle zemědělců je dramaticky zasáhl pokles tržních cen komodit kvůli otevření evropského trhu producentům mimo striktně regulovaný společný trh. Zároveň čelí omezování výroby, neuváženým krokům nové společné zemědělské politiky EU, přehnaným ambicím Green Dealu a neustálému bobtnání byrokratické hydry. Bez podpory zemědělské výroby rozhodně nebudou levné potraviny.

Tímto tlakem se chtějí především vyhnout poklesu konkurenceschopnosti, ztrátové výrobě, zavírání provozů a snižování výroby a zaměstnanosti na venkově.

Ve čtvrtek dorazí část zemědělců do Liberce od Chrastavy a část od Záskalí. Ostatní řidiče jízda maximálně zpomalí, blokovat nikde silnice nechtějí. V poledne se sjedou před budovou Státního zemědělského intervenčního fondu v ulici U Nisy, kde poklidně vyjádří svůj protest. Kolik jich nakonec přijede, se uvidí ve čtvrtek.

Blokády zatím nechystají, ale visí ve vzduchu. Uvidíme, jak se k dohodě postaví vláda,“ dodal Erlebach.    

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky zemědělci, protesty, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemědělci vyjedou na protestní jízdy. Ve čtvrtek se objeví v Liberci  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.