Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

U přehrady pokácí kvůli obnově nábřeží přes 70 stromů. Nové zase vysadí

Město Liberec začalo s přípravami na obnovu promenády u liberecké přehrady, kterou má ve své režii. Naváže na práce prováděné Povodím Labe. Prvním krokem je kácení stromů. K zemi jich půjde celkem 71.

Půjde o kácení stromů a náletových dřevin u nábřežní cesty a budoucího nového schodiště u Zvolenské ulice. Některé stromy jsou ve špatném stavu, další mají třeba prorostlé kořeny do cesty a nového odvodnění, které děláme proto, abychom zabránili promáčení promenádní cesty, což byl vždy velký problém,“ přiblížil náměstek primátora pro veřejný prostor Jiří Janďourek (Starostové pro LK).

Nejvíc stromů půjde k zemi u Bílého mlýna, kde se připravuje stavba přemostění a bezbariérové spojení a vytvoření propojky na Králův háj. Kácení musí být dokončeno v době vegetačního klidu do konce března.

Místo pokácených stromů budou vysazeny nové, a to v plné míře. Všechny nové stromy musí být v okolí přehrady. „Část stromů bude vysazeno na pláži, kde chceme stromy oddělovat pláž od sestupu do vody. Část bude vysazena u starého náhonu u Bílého mlýna, kde jejich výběr přizpůsobíme zdejšímu mokrému terénu,“ doplnil Janďourek. Cílem je, aby zůstala zachována biodiverzita.

Město v tuto chvíli vybralo dodavatele na kácení. Práce přijdou na něco málo přes 414 tisíc korun.

Rekonstrukce přehrady Harcov a její odbahnění je projektem Povodí Labe, s jehož dokončením se počítá v polovině roku 2025. Na projekt za 388 milionů korun navazuje obnova promenádní cesty a pláže u přehrady, kterou provede město Liberec. Na pláži vznikne prostor s dětskými herními prvky, v celém okolí přehrady budou osazeny nové koše, lavičky a veřejné osvětlení. Na hladinu budou umístěna plovoucí mola a na pláži pohodlný vstup do vody. Součástí projektu je i nový bezbariérový přístup do Zvolenské ulice.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky rekonstrukce, přehrada Harcov, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U přehrady pokácí kvůli obnově nábřeží přes 70 stromů. Nové zase vysadí  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.