Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Soud v Liberci v případu pašování drog začal za přísných bezpečnostních opatření

V Liberci dnes za zvýšených bezpečnostních opatření začal soud v mezinárodní kauze pašování kokainu a hašiše za několik miliard korun. Jednání začalo pod dohledem více než 20 příslušníků vězeňské služby, většina z nich je plně ozbrojena.

Před soudem stanulo deset z 11 obžalovaných lidí a jedna firma, jejich výslechy začnou zřejmě odpoledne. Hlavní obžalovaný liberecké větve, devětačtyřicetiletý Vilém Kováč, je na útěku a policie po něm pátrá.

Drogový velkosklad v Liberci. Muž skladoval tuny kokainu a hašiše, jde po něm Europol

Policie pátrá po Vilému Kováčovi, který podle policie v Liberci skladoval tuny drog. Devětačtyřicetiletý muž je na útěku a pátrá po něm i Europol. Hlavní zadavatel drogových zakázek, obviněný cizinec, je ve vazbě v Německu.

Organizovanou skupinu z Libereckého kraje zadrželi kriminalisté předloni v rámci mezinárodního zásahu, kdy v devíti evropských zemích a v USA zatkli 44 lidí. Kromě drogových deliktů jsou členové liberecké větve obžalováni i pro daňovou trestnou činnost, legalizaci výnosů z trestné činnosti a další přečiny. Dva z obžalovaných mají status spolupracujícího obviněného. 

Dnešní jednání začalo čtením obžaloby, což státní zástupkyně zřejmě zabere celé dopoledne. „Jenom výroková část včetně právní kvalifikace má přes 30 stran," řekla novinářům před zahájením jednání státní zástupkyně Petra Pazderková.

V Liberci byl podle zjištění kriminalistů minimálně od roku 2018 velkosklad, který sloužil jako překladiště drog, jež se dostaly do Evropy z Jižní Ameriky a ze zemí Blízkého východu. V Liberci bylo uskladněno přes tunu kokainu a 3,5 tuny hašiše a odtud šly drogy dalším zločineckým skupinám, uvedla policie. Z některých států Evropské unie si pro ně přijeli kurýři, do jiných byly vysílány kamiony se zbožím a ukrytými drogami. Hodnota pašovaných narkotik dosahovala několika miliard korun. Kováčova skupina je stíhána i za dovoz cigaret s daňovým únikem přes 84 milionů korun.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Europol

Štítky ČR, EU, soud, drogy, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud v Liberci v případu pašování drog začal za přísných bezpečnostních opatření  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.