Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Začal soud s drogovým gangem, uprchlý Kováč poslal soudu e-mail

Liberecký soud se dnes začal zabývat libereckou větví mezinárodního gangu, který se podle obžaloby zabýval distribucí a prodejem drog. Hlavní obžalovaný liberecké větve Vilém Kováč, který je na útěku, v dnes zaslaném e-mailovém prohlášení uvedl, že žádnou trestnou činnost nepáchal. Odmítl také, že by měl vazby na bezpečnostní složky.

Podle obžaloby věděl, že je prošetřován policií a prostřednictvím dalšího obžalovaného Pavla Bouška za to zaplatil milion korun. Totožnost informátora z řad celníků či policie se odhalit nepodařilo, vyplynulo z obžaloby, kterou dnes přečetla státní zástupkyně Petra Pazderková.

Jde o největší drogovou kauzu minimálně na severu Čech, kdy hodnota pašovaných narkotik dosahovala několika miliard korun. Přes libereckou větev šlo podle obžaloby v letech 2018 až 2022 přes tunu kokainu a 3,5 tuny hašiše.

Obviněný Boušek měl známého, nejspíš příslušníka bezpečnostních sborů nebo celního úřadu, který měl jméno Aleš, a po němž požadoval informace právě ve vztahu k Vilému Kováčovi, jestli je tato osoba prověřována nebo rozpracovaná policejním orgánem, kdy za to měl zaplatit částku kolem milionu korun," řekla dnes Pazderková novinářům. Odmítla ale spekulovat nad tím, zda tyto informace pomohly Kováčovi uniknout před zadržením. „Nerada bych se vyjadřovala k tomu, na základě jakých skutečností obviněný Kováč nebyl zadržen v rámci realizace," dodala. Po devětačtyřicetiletém Kováčovi policie pátrá, je na seznamu osob hledaných Europolem.

Kováč v dnešním prohlášení ale odmítl, že by měl informace přímo od policie či celníků. „Je prokazatelné, že jsem byl sledován a odposloucháván," citoval ho dnes jeho obhájce. Kováč v prohlášení také uvedl, že policie věděla před svým zátahem dopředu, že cestuje do zahraničí. Uvedl také, že žádnou trestnou činnost nepáchal. „Není důkaz, že bych s drogami nakládal, zúčastnil se přeprav," uvedl.

Tvrdí, že je kolem něj vytvářena atmosféra "vinné osoby", která souvisí i s předchozími obviněními ohledně krácení daní při nakládání s minerálními oleji a tabákem. Pravomocně zatím ani v jednom z těchto dvou případů odsouzen nebyl. Z Kováčova vyjádření vyplynulo, že za podjaté považuje policii i soud. „Neumím si představit, jak bych za takových okolností mohl absolvovat spravedlivý proces," dodal.

Drogový velkosklad v Liberci. Muž skladoval tuny kokainu a hašiše, jde po něm Europol

Policie pátrá po Vilému Kováčovi, který podle policie v Liberci skladoval tuny drog. Devětačtyřicetiletý muž je na útěku a pátrá po něm i Europol. Hlavní zadavatel drogových zakázek, obviněný cizinec, je ve vazbě v Německu.

Soud tak dnes v Liberci začal za přísných bezpečnostních opatření s deseti z 11 obžalovaných lidí a jednou obžalovanou firmou. Obžalobu četla státní zástupkyně dopoledne zhruba dvě hodiny, odpoledne začaly výslechy obžalovaných. Naplánované jsou až do pátku. Kromě drogových deliktů jsou členové liberecké větve obžalováni i pro daňovou trestnou činnost, legalizaci výnosů z trestné činnosti a další přečiny. Dva z obžalovaných mají status spolupracujícího obviněného. Jeden z nich, Jan Chalupa, byl kurýrem a u soudu dnes prohlásil vinu. Vypověděl, že drogy přepravoval zejména podle pokynů Kováče. Odhadl, že si tím vydělal zhruba půl milionu až milion. Podle něj Kováč věděl, že je policií sledovaný a řešil to tím, že si půjčoval nebo kupoval jiná auta.

Liberecká větev mezinárodního gangu měla dvě funkce. Podle obžaloby buď drogy dovezené do některého evropského přístavu z Jižní Ameriky či Blízkého východu dopravila kamionem do jiné evropské země nebo po proclení v Bratislavě převezla do velkoskladu v Liberci, který sloužil jako překladiště drog. Odtud narkotika směřovala do dalších zemí. Podle obžaloby k úkrytu sloužily například krabice s banány, plechovky s tuňákem, cestovní kufry, železná ruda či žulové desky nebo byly fingovaně přepravované jako kukuřičné lupínky. Stovky tun se podle obžaloby vozily v kamionech, v osobních vozech to byly řádově jednotky až desítky kilogramů.

Některé zásilky se podařilo zajistit. Podle obžaloby například z Liberce směřoval kamion s 916 kilogramy hašiše ukrytých v žulových deskách přes Polsko a pobaltské země do Ruska, kontraband se ale podařilo zachytit v Lotyšsku. Zajistit se také podařilo 101 kilogramů kokainu v krabicích s banány ve Slovinsku či přes 180 kilogramů hašiše v kufrech v Nizozemsku.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, EU, soud, drogy, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začal soud s drogovým gangem, uprchlý Kováč poslal soudu e-mail  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.