Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Začíná přestavba internátu v Zeyerově ulici. Hotová bude za rok a půl

V první polovině března začne přestavba bývalého internátu v Zeyerově ulici v Liberci na školu a mateřinku pro děti se speciálními potřebami. Přestavba má zabrat 480 dnů a první děti by tu měly zahájit školní rok 2025.

Liberecký kraj nyní vybral v soutěži zhotovitele stavby, jímž se stala firma SYNER, jež pro účely této veřejné zakázky vystupuje jako společnost „ZEYEROVA – SYNER – SYBAN“. Přestavba areálu, který má kraj zapůjčený od města na padesát let, přijde na necelých 162 milionů korun.

V rámci soutěže jsme dosáhli značné úspory, přes 40 milionů korun. Myslím, že v tomto případě proběhla dobrá soutěž, protože se přihlásilo deset účastníků, což nebývá běžné,“ uvedl náměstek pro ekonomiku Zbyněk Miklík (Piráti).

Kraj začne s přestavbou bývalého internátu v Zeyerově ulici na speciální školu

V budově bývalého internátu v Zeyerově ulici v Liberci vznikne Mateřská a základní škola pro tělesně postižené děti. Současné kapacity pro potřeby speciálního vzdělávání nestačí. Škola by měla přivítat první žáky v září roku 2025 a nabídne místa...

Většinu nákladů na stavbu zaplatí kraj ze svého rozpočtu, v květnu se pokusí žádat o dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu, která může dosáhnout výše zhruba 40 milionů korun.

Rekonstrukce bude kompletní, se vším všudy. Od rozvodů vody, odpady a elektřinu, přes obnovu podlah a omítek či oken. Kompletní výměny se dočká také dešťová kanalizace. U objektu vzniknou i rampy, výtah a sociální zařízení pro imobilní žáky. Také se počítá s novým hřištěm a obnovu okolí školy,“ vyjmenoval Miklík.

V areálu mají být dvě desítky kmenových tříd, hudebna, výtvarný ateliér, počítačová a multimediální učebna, knihovna, cvičná kuchyňka, relaxační místnosti, dílna pro pracovní činnosti a školní družina. Počítá se i s místnostmi pro individuální výuku pro děti se speciálními potřebami.

Do Zeyerovy by se měly mimo jiné přesunout děti ze školy v Jedličkově ústavu. „Jedním z vedlejších cílů je, že se uvolní část budovy v Jedličkově ústavu, ve které by od 1. ledna 2026 mělo místo toho vzniknout denní centrum pro děti s různými poruchami autistického spektra. Nyní musí jezdit do Jablonce nad Nisou, podobné zařízení je zde potřebné,“ poznamenal hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

Jak doplnil náměstek pro sociální věci Petr Tulpa (Starostové pro LK), dojde v Jedličkově ústavu k uvolnění šesti místností. „Kapacitně se tam můžeme s denním centrem dostat na potřebu 6–10 dětí, které budou končit základní docházku. Ty buď budou moci přejít na střední školu, pokud to budou zvládat, anebo zůstanou v tomto denním centru. Očekávám, že se díky tomu uvolní tlak na poptávku. Ale do budoucna budeme potřebovat ještě další podobné centrum,“ dodal Tulpa.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky přestavba, bývalý internát, Zeyerova, zahájení, Liberec, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná přestavba internátu v Zeyerově ulici. Hotová bude za rok a půl  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.