Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pokročí úpravy okolí Veseckého rybníku. Povodí Labe chystá opravu hráze i odbahnění nádrže

Město Liberec připravuje další úpravy u Veseckého rybníka. V první polovině tohoto roku by měla pokračovat úprava okolí, která začala v roce 2022 umístěním drobného mobiliáře. Rekonstrukci rybníka a jeho odbahnění plánuje i Povodí Labe, které by v ideálním případě začalo s pracemi ve 2. čtvrtletí letošního roku.

Letos má v režii města vzniknout projektová dokumentace, která poslouží současně jako podklad pro získání případné dotace na další revitalizaci okolí Veseckého rybníka.

Teď bychom rádi navázali na práce z let 2021-22 a vybudovali drobné kapacity parkování, cestní síť v okolí Veseckého rybníka a zázemí pro návštěvníky,“ popsal náměstek pro rozvoj Jiří Janďourek (Starostové pro LK). Počítá se i s výsadbou v okolí rybníka. Třetí etapa by pak měla začít koncem roku 2025 v návaznosti na práce, které chystá Povodí Labe. V poslední fázi chce město vyřešit parkování a místní komunikaci a řešit režimová opatření v okolí rybníku a upravit případně možnost pohybu aut v této lokalitě.

Povodí Labe připravuje celkovou rekonstrukci hráze, úpravu pravého břehu a vstupu do vody, který řeší ve spolupráci s Kanceláří architekta města Liberce. Počítá se také s odbahněním nádrže.

Na Veseckém rybníku bude provedena celková rekonstrukce hráze, v rámci které bude vybudován nový boční bezpečnostní přeliv s přelivnou hranou délky 17 metrů, nová železobetonová spodní výpust s potrubím o průměru 600 mm včetně požeráku a vývaru a rekonstrukce vlastního tělesa sypané hráze včetně obnovy asfaltobetonové vozovky na koruně hráze,“ popsala mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.

Vodohospodáři plánují i odbahnění nádrže, kdy předpokládají odtěžení sedimentů v celkovém objemu přibližně 11.000 m3. Vytěžený sediment by měl být využitý na rekultivaci pozemků města Liberec a část na ohumusování vzdušného svahu a terénní úpravy v okolí bezpečnostního přelivu.  

Hlavním cílem akce je zajistit kompletní rekonstrukci funkčních objektů vodního díla s cílem zvýšit jejich bezpečnost a obnovit jejich plnou provozuschopnost pro následné bezpečné převádění velkých vod. V minulosti docházelo při povodňových epizodách k průsakům v oblasti spodních výpustí,“ vysvětlila Bendová

Zahájení prací ze strany Povodí Labe je podmíněno vypsáním vhodného dotačního titulu, který očekávají ve 2. čtvrtletí letošního roku. Samotná stavba by pak mohla být dokončena do konce roku 2025. Její dobu trvání může ovlivnit i ochrana rostlin a živočichů v dané lokalitě, protože stavební práce nemohou být prováděny v jarních a částečně letních měsících.

  

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kancelář architektury města Liberec

Štítky rybník, Vesecký rybník, úpravy, město, Povodí Labe, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokročí úpravy okolí Veseckého rybníku. Povodí Labe chystá opravu hráze i odbahnění nádrže  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.