Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Městská nájemní agentura zahájila provoz. Pomáhat má lidem v bytové nouzi

Městská nájemní agentura Liberce zahájila provoz. Pomáhat bude lidem, kteří jsou sice v bytové nouzi, ale kvůli svým příjmům už nemají nárok na sociální bydlení a zároveň mají problém najít vhodné bydlení na volném trhu.

Budeme do těch bytů umisťovat například samoživitele, seniory nebo osoby, které opouštějí naše sociální bydlení. Protože máme velmi přísné podmínky, kde si lidé mohou vydělat maximálně 0,6 průměrné mzdy," řekl náměstek primátora pro městské bydlení Jan Hruška (Piráti).

Pronajímatele soukromých bytů k ubytování těchto lidí bude městská agentura motivovat tím, že na sebe převezme rizika spojená s případným neplacením nájemného či škodami na majetku. „Nabízíme jak garanci pravidelných nájmů, tak i pojištění bytů. Vyřešíme za ně (majitele bytů) veškerou administrativu a veškeré smlouvy," uvedl náměstek.

Výše nájemného u bytů s touto garancí by se podle něj měla pohybovat zhruba 20 procent pod tržním nájemným, což by u nových nebo zrekonstruovaných bytů mělo být ve výši zhruba 170 až 190 korun za metr čtvereční. Náměstek uvedl, že jsou před podpisem první smlouvy. „Je to s manželským seniorským párem, který právě nechce řešit administrativu kolem a chce mít to bezpečí toho pronajímání," dodal. Manželský pár má k pronájmu byt 3+1.

Smlouvy s majiteli bytů budou podle Hrušky uzavírat na rok. „A pokud nájemník prokáže, že je kompetentní k tomu bydlet v bytě a byla s ním spokojenost, tak aby pak smlouvy uzavírali přímo spolu majitel bytu a ten nájemník," dodal náměstek.

Radnice získala na zahájení činnosti nájemní agentury dotaci 8,7 milionu korun z Operačního programu Zaměstnanost plus. Jde o tříletý projekt, do něhož město přidá ze svého skoro milion korun. Liberecká nájemní agentura bude nájemníkům zapojeným do projektu poskytovat i sociální poradenství. V rámci tohoto projektu chce Liberec nájemníky obsadit minimálně 18 bytů.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, byty, sociální, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Městská nájemní agentura zahájila provoz. Pomáhat má lidem v bytové nouzi  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.