Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Liberecký kraj chce letos vyhlásit architektonickou soutěž na dopravní terminál

Liberecký kraj chce v první polovině letošního roku vyhlásit architektonickou soutěž na dopravní terminál, který má být na libereckém vlakovém nádraží a v budoucnu propojit železniční, autobusovou i městskou dopravu. Po jednání radních Libereckého kraje a Liberce to řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Na projektu tzv. Central Station spolupracuje kraj s městem a Správou železnic.

Vizi propojit autobusovou a vlakovou dopravu v jediném areálu představil liberecký městský architekt, dnes náměstek libereckého primátora Jiří Janďourek (Starostové pro Liberecký kraj) s dalšími odborníky už v roce 2012. Liberecká radnice ji ale o čtyři roky později odmítla a pokračovala v přípravě výstavby terminálu na dnešním autobusovém nádraží. Záměr pak v roce 2019 předalo město kraji, který ho nejprve nechal přepracovat a později od něj zcela ustoupil.

Architektonická soutěž by měla řešit nejen budoucí vzhled a využití jednotlivých objektů na libereckém hlavním nádraží, ale také vytvoření autobusového terminálu, který na něj bude přímo navazovat, řešení přednádražního prostoru, budovy Skloexportu a jejího využití a také řešení parkoviště P+R (záchytné parkoviště) v přímém sousedství dopravního terminálu, který by tam měl v budoucnu vzniknout v souvislosti s projektem rychlé železnice z Prahy do Liberce," uvedl Martin Půta.

Vyhlášení soutěže budou podle hejtmana ještě předcházet jednání o financování architektonické soutěže. „Předpokládáme, že se o náklady podělíme na třetiny," poznamenal. Bude podle něj ale také třeba řešit, jak se bude celý projekt financovat. Výsledek architektonické soutěže předpokládá Půta do konce příštího roku. Nový přestupní terminál by měl být podle odhadů hotový za deset až 15 let.

Terminál na vlakovém nádraží měl podle původních plánů kromě jiného vyřešit problém s neutěšeným zázemím autobusového nádraží v Liberci, které sice v polovině 90. let minulého století podstoupilo modernizací, na odbavovací budovu se zázemím pro cestující a řidiče ale tehdy peníze nezbyly. Jako zázemí tak už bezmála 30 let slouží provizorní objekt poskládaný ze stavebních buněk. Než bude terminál hotový, přesune město zázemí pro cestující do přízemí nedaleké budovy Uranu, která se rekonstruuje.

Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) by se měli cestující dočkat důstojného prostředí v budově Uranu letos na podzim. „Odstraňování buněk jsme původně plánovali v září tohoto roku, s firmou Metrostav máme v tuto chvíli dodatek do 17. září, že by měli odevzdat Uran hotový," doplnil primátor. Nevyloučil, že se termín může ještě o něco posunout, radnice chce do projektu doplnit obnovu výtahů, sociálního zařízení a stoupaček.

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, doprava, stavby, správa, Liberecký, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krátce? Zm*di zas*aný. Půta, Zámečník, Janďourek, Metrostav. Suma sumárum pakáž Starostovská málem kriminální (slovo málem bude možné brzy smazat). Liebieg by se s vámi nes*al.

Sobota, 24. února 2024, 19:46Odpovědět

Liberecký kraj chce letos vyhlásit architektonickou soutěž na dopravní terminál  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.