Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Z chátrající požární nádrže vybudují na Dolním Sedle v Hrádku biotop

Biotop s vodní plochou a odpočinkovými zónami pro veřejnost chtějí vytvořit ze zchátralé požární nádrže v Hrádku nad Nisou, na Dolním Sedle. Nádrž je již ve špatném stavu a prosakuje do okolí. Na vybudování biotopu chce město čerpat dotaci z Fondu malých projektů Turów.

Projekt má stát 4,9 milionů korun a ze svého rozpočtu počítá město se spoluúčastí ve výši 2,5 milionů korun. Zbývající sumu by měl pokrýt příspěvek z fondu.

V září loňského roku jsme podali do Fondu Turów žádost o dotaci. Můžeme získat maximálně 100.000 euro,“ popisuje Jana Davidová z odboru dotací, rozvoje města a kultury. Město Hrádek chce letos vyhlásit výběrové řízení na dodavatele stavby a začít s revitalizací. Hotový by měl být biotop nejpozději do konce roku 2026.  

Požární nádrž je ve velmi špatném stavu. Náhon je poškozený dlouhodobým vlivem vodní eroze a neodborným zásahem člověka. Z trubek teče voda do volného terénu. Jejich stav se vlivem povětrnostních podmínek bude spíše ještě zhoršovat. „Celé okolí nádrže je velmi neutěšené. Dno rybníka je zanesené letitými nánosy bahna, které se budou muset odtěžit,“ říká Jana Davidová.

Levostranný přítok Lužické Nisy na Dolním Sedle projde kompletní revitalizací. Vysoutěžená firma nádrž odbahní a také pokácí tři vzrostlé stromy. Ten největší má obvod kmene 123 centimetrů. Místo nich se vysází stromy nové.

Podle projektu v nejhlubší části rybníka budou dvě mola. Jsou navržená jako nosná ocelová konstrukce s dřevěnou terasovou plochou,“ upřesňuje Davidová. Jedná se o hlavní zásah do stávající nádrže, kdy se zhruba jedna její třetina změní tak, že vznikne oddělená mělčina s hloubku do 65 cm. Od zbytku nádrže ji oddělí gabionová zídka. Na mělčinu se vysází vodní a bahenní rostliny, rozmístí kameny a také pařezy, ve kterých se budou moct poschovávat drobní živočichové. Návštěvníci nově vzniklého biotopu budou mít k dispozici také lávku se zábradlím. Veškeré navržené úpravy mají působit přirozeně a v souladu se stávajícími zachovanými stavbami.

Biotop na Dolním Sedle má pomoci zadržovat vodu v krajině. Díky úpravám se přiblíží přírodnímu prostředí, ve kterém se nachází a bude sloužit jako přirozené prostředí pro drobné vodní živočichy a rostliny. Tím se zvýší ekologická stabilita a biodiverzita území. Prostředí nádrže nebude sloužit pouze jako odpočinkové místo pro místní obyvatele, ale také hasičům. Ti budou rybník nadále využívat jako vodní zdroj pro hašení případných požárů v okolí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky biotop, Dolní Sedlo, Hrádek nad Nisou, Font Turów, Liberecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z chátrající požární nádrže vybudují na Dolním Sedle v Hrádku biotop  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.