Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Do obory v Židlově v Ralsku přivezli nové zubry. Mají oživit zdejší chov

Dva zubří býci přicestovali do obory v Židlově na Českolipsku, aby oživili zdejší chov těchto zvířat. Do Libereckého kraje je přivezli z bývalého vojenského prostoru Milovice, kde je další chovná obora zubrů. Tímto přesunem začala rozsáhlá výměna zubrů v českých chovech, jejímž výsledkem má být genetické oživení dvou nejvýznamnějších chovů v Česku.

Dalším cílem je i založení nového chovného stáda na Lipně. Akce se týká celkem čtyř krajů.     

I přes velmi náročné podmínky se nám podařilo odchytit dva plánované býky. Samci ve věku dvou a tří let byli úspěšně vypuštěni v oboře Vojenských lesů a statků v Židlově,“ vysvětlil Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která milovickou rezervaci v roce 2015 založila ve spolupráci s vědci. Šance na úspěch přitom nebyly vysoké. „Po dlouhodobých deštích je terén tak podmáčený, že technika zapadala do bahna a bylo velmi obtížné se ke zvířatům v těchto podmínkách dostat,“ doplnil Dostál.

Výměna zvířat pomůže zvýšit genetickou pestrost stád. „Chov v Židlově patří k nejvýznamnějším u nás, jsme velmi rádi, že jsme mohli s tamní oborou zvířata vyměnit,“ vysvětlil Dostál.

Dvě samice z Židlova v Ralsku mají naopak odcestovat a stát se zakladatelkami nového chovu na Lipně v jižních Čechách. Přibydou k nim další dvě zubří jalovice ze Zooparku Chomutov v Ústeckém kraji. Celé stádo samic ještě doplní zubří samec, který dorazí opět z Milovic. Ta totiž žije největší stádo zubrů v Česku a čítá 43 zvířat. Z milovické rezervace již v minulosti odjeli zubři do rezervace u Rokycan, ale i do zahraničních rezervací ve Francii nebo Nizozemí.

Cílem je, aby nově vzniklý chov zubrů na Lipně byl geneticky co nejpestřejší. Zubři byli po první světové válce člověkem v přírodě vyhubeni a přežili jen v chovech v zajetí. Všechna zvířata pocházejí z pouhých dvanácti jedinců a vzácnější bělověžská linie, chovaná v Milovicích i v Židlově, pochází dokonce z pouhých sedmi zakladatelů. Proto je při sestavování nových stád třeba dbát na co největší genetickou variabilitu,“ doplnil Dostál. Na Lipně je již od loňského jara stádo divokých koní.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lukáš Pavlačík

Štítky chov, zubři, Židlov, Ralsko, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do obory v Židlově v Ralsku přivezli nové zubry. Mají oživit zdejší chov  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.