Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Akademie věd chce v Turnově stavět moderní výzkumné centrum

Akademie věd České republiky (AV ČR) chce v Turnově postavit nové výzkumné centrum TOPTEC s laboratořemi. Po třinácti letech, kdy ve městě funguje, musí najít nové prostory, neboť sídlí v bývalé Dioptře a její vlastníci mají v úmyslu část objektu zbourat a postavit tu bytové domy. Akademie věd proto uzavřela memorandum s Libereckým krajem a městem Turnov o spolupráci na vybudování nového sídla TOPTEC.

Nová budova se totiž ukazuje jako nejvýhodnější řešení. Vznikne uvnitř několik čistých laboratoří, které umožní výrazně zvýšit kvalitu prováděného výzkum a vývoje a otevřít cestu k novým projektům. Liberecký kraj počítá s finanční podporou projektu do maximální výše 20 milionů korun v roce 2025. Celkové odhadované náklady na vybudování nového centra jsou přibližně 250 milionů.

Centrum TOPTEC je špičkové regionální pracoviště, které se svými inovacemi prosazuje i v zahraničí. To, že bylo a zůstává v Turnově, má svůj význam. Tradice broušení drahých kamenů sahá na Turnovsku až do 16. století, později tam vyrostly generace optiků a za Rakouska-Uherska vznikla první továrna na brýlová skla. Poté tam působila legendární Vývojová optická dílna AV ČR a po ní TOPTEC. Pokračování v nových prostorách pomůže dalšímu posunu vědecké excelence. Věřím, že současně oživí zájem o optiku samotnou a zvýrazní město Turnov na mapě evropských lokalit v tomto oboru,“ uvedla Eva Zažímalová, předsedkyně Akademie věd České republiky.

Liberecký kraj dlouhodobě kamenářství i sklářství, strojírenství a rovněž inovace a nanotechnologie podporuje, proto chce podpořit i zachování centra TOPTEC v regionu. „S vedením Akademie věd i Ústavem fyziky plazmatu jsme jednali o různých formách podpory. Centrum TOPTEC má už vydané územní rozhodnutí, vše je nyní ve fázi stavební přípravy. Je důležité, aby zdroje šly nejen z rozpočtu kraje, ale například i z Národního plánu obnovy nebo jiných dotačních programů. Jaké jsou v tomto směru možnosti, jsme řešili s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy nebo Ministerstvem průmyslu a obchodu. Naším hlavním cílem je, aby centrum TOPTEC v Turnově zůstalo. Podpis memoranda je dalším významným krokem kupředu,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro LK).

Výzkumný tým v Centru TOPTEC je schopen v současnosti konstruovat unikátní optické systémy a poskytovat návrhy, výpočty či expertizy v oboru speciální optiky, ale i jemné mechaniky. Tým disponuje odpovídajícím přístrojovým a softwarovým vybavením spolu s velmi výkonnou výpočetní technikou pro provádění náročných simulací. Nová moderní budova s čistými laboratorními provozy umožní výrazně rozšířit naše zapojení do technologicky velmi náročných projektů a dodávek, například pro Evropskou kosmickou agenturu – ESA, stejně jako poskytovat špičkovou výzkumnou podporu našim partnerům z průmyslové sféry,“ doplnil ředitel Ústavu fyziky plazmatu AV ČR Radomír Pánek.

Centrum TOPTEC je jednou z výzkumných sekcí Ústavu fyziky plazmatu AV ČR. Vzniklo v roce 2011. Jako aplikační pracoviště se zaměřuje na výzkum a vývoj ultrapřesné a speciální optiky a spolupracuje s mnoha partnery z průmyslové sféry. Soustřeďuje se zejména na transfer poznatků a vývoje do praxe. Centrum TOPTEC je v posledních letech velmi aktivní také v oblasti kosmických technologií a v roce 2020 například vyvinulo a vyrobilo pro sondu Solar Orbiter, kterou Evropská kosmická agentura v únoru téhož roku vypustila ke Slunci, dvě hlavní zobrazovací zrcadla teleskopu-koronografu METIS.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky výstavba, výzkumné centrum Akademie věd ČR, TOPTEC, Turnov, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Akademie věd chce v Turnově stavět moderní výzkumné centrum  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.