Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zanedbaný prostor za sídlištěm chtějí v Hrádku přeměnit v park s tůní

Prostor mezi sídlištěm Pod Tratí a Legionářskou ulicí v Hrádku nad Nisou město promění v park. Upravit chce také plochu před sokolovnou a svah pod sídlištěm, který je v současnosti téměř nepřístupný. Místo se nejen zazelená, ale obyvatelé zde najdou i nový odpočinkový prostor. Nový park by lidem měl začít sloužit nejpozději v roce 2026.

Revitalizace prostranství bude stát více než 33 milionů korun a město by mohlo přes 23 milionů z této částky pokrýt z dotace z IROPu v rámci výzvy Ministerstva pro místní rozvoj, o níž zažádalo. 

Žádost o dotaci jsme podali v druhé polovině ledna. Výběrové řízení na zhotovitele vyhlásíme až poté, co dotaci obdržíme. Samotná revitalizace by pak mohla začít začátkem stavební sezóny v příštím roce, podle počasí,“ uvedla Jana Davidová z odboru dotací, rozvoje města a kultury hrádeckého úřadu.

Místo budoucího parku je nyní zarostlé nálety, mimo jiné invazní křídlatkou. Kvůli prudkému svahu je těžko přístupné a lidé tady také vyhazují komunální odpad. Navíc je kvůli špatně schůdnému terénu obtížná i údržba zeleně. Vzrostlé stromy jsou ve většině případů nebezpečné nebo na hranici životnosti. Ve východním cípu území se navíc nachází prameniště. Hlavní průchozí trasa a chodníky u sokolovny nejsou bezbariérové. Revitalizací tento nedostatek vyřeší. Vznikne bezbariérové propojení ulice Legionářské, Sadové a Pod Tratí, tam, kde je nyní automobilové obratiště.

Změnou uspořádání parkoviště pod sokolovnou se na stejnou plochu vejde dvojnásobné množství aut,” vysvětlil starosta Josef Horinka (Hrádek potřebuje změny) s tím, že tam celkem zaparkuje 32 řidičů. Majitelé elektromobilů budou mít k dispozici vyhrazená parkovací místa s elektronabíječkou.

Sklon svahu se upraví jeho dosypáním. „Sídliště s ulicí se propojí nejen bezbariérově, ale i schodištěm. Počítá se samozřejmě s novou výsadbou čtyřiceti stromů, více než 360ti keři a vybudováním dětského hřiště před sokolovnou,” dodal starosta.

U sokolovny mezi parkovištěm a opěrnou zdí a chodníkem založí tzv. květnou louku s lučním kvítím. Ústřední částí parku bude tůň o rozloze 77 m2 v místě, kde kdysi protékal městský náhon. Napájet ji bude relativně vydatný pramen čisté vody, který tam vyvěrá. Okolí tůně se upraví tak, aby tam našli domov obojživelníci a další drobní živočichové. V pravé části parku, kde se plánuje výstavba mateřské školy, bude stát opěrná stěna z gabionů. Daná lokalita tak místním obyvatelům a návštěvníkům nabídne možnost odpočinku v příjemném prostředí biologicky rozmanitého parku, to vše nedaleko centra města.

Ohodnoť článek

Foto Město Hrádek n. N.

Štítky revitalizace, park, Hrádek nad Nisou, Liberecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zanedbaný prostor za sídlištěm chtějí v Hrádku přeměnit v park s tůní  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.