Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Liberecký kraj má zájem koupit od Liberce celý areál budov v Zeyerově

Liberecký kraj má zájem koupit od Liberce celý areál budov v Zeyerově ulici, který město postavilo na přelomu 19. a 20. století pro takzvaný starobinec a chorobinec. Budovy má kraj ve výpůjčce na 50 let, v posledních letech sloužily jako internát, kraj by ho chtěl ale přestavět pro potřeby speciálního školství. Hodnotu rozsáhlého areálu odhaduje město zhruba na 250 milionů korun, řekl primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

Areál stojí na vyvýšenině nad širokým údolím Nisy, nad dnešním stadionem FC Slovan. V roce 1899 tam nejprve magistrát nechal postavit městský zaopatřovací ústav a o deset let později naproti němu městský chorobinec. Jde tedy o historický majetek města. „My jsme původně, před několika lety, nechtěli vůbec připustit, že by město ty historické budovy do budoucna nemělo, měli jsme za to, že by si je město mělo nechat, proto jsme je kraji na 50 let zapůjčili," řekl Jaroslav Zámečník. Teď podle něj ale vedení města prodej připouští, pokud bude mít kraj rozvojový plán, poslední slovo ale budou mít zastupitelé.

V původním starobinci v současné době funguje krajský domov mládeže pro středoškoláky, druhá z budov - bývalý chorobinec, je od roku 2017 prázdná. V době pandemie posloužila k ubytování lidí bez domova a lidí trvale vykázaných z domova, které bylo třeba umístit do karantény. Předloni ji kraj využil k přechodnému ubytování zhruba 200 uprchlíků před válkou na Ukrajině. „Budeme ji rekonstruovat na speciální školu pro děti s kombinovaným postižením," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Přestavba budovy přijde bezmála na 162 milionů korun, práce by měly začít v březnu a první školáky by měla přivítat už 1. září 2025. „Máme zájem ten areál využít pro další rozvoj speciálního školství pro celý Liberecký kraj. Původně jsme předpokládali, že bychom už touhle dobou mohli mít nějaké architektonické studie, odhady nákladů. Zatím je nemáme. Informovali jsme vedení města, že je budeme mít zřejmě až na podzim," dodal Půta. Rozhodnutí o odkoupení areálu tak podle něj bude zřejmě až na nově zvoleném krajském zastupitelstvu.

Počet dětí, které potřebují speciální vzdělávací programy, podle hejtmana roste. „Roste asi víc, než by kdokoliv ještě před deseti lety předpokládal. My třeba nemáme denní centrum pro děti s postižením autistického spektra v Liberci a rodiče musí za touto službou se svými dětmi dojíždět do Jablonce. Máme těch plánovaných aktivit poměrně velké množství, takže rekonstrukce té menší budovy v areálu v Zeyerově ulici je jen první krok," řekl Půta. Kraj má podle něj zájem areál od města koupit, protože výpůjčka, byť dlouhodobá, není ideální pro plánování dalších investic do jeho rozvoje.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, reality, školy, správa, Liberecký, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj má zájem koupit od Liberce celý areál budov v Zeyerově  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.