Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Provozovatel největších skiareálů v Jizerkách poprvé ukončil sezonu v únoru

Pro provozovatele tří největších skiareálů v Jizerských horách, společnost Ski bižu, skončí poprvé zimní sezona v únoru. Včera byl naposledy otevřený areál na Tanvaldském Špičáku. Na Severáku v Hraběticích a Bedřichově se nelyžuje zhruba od poloviny měsíce.

Ředitel Ski bižu Pavel Bažant  řekl, že pro zimu tak špatný únor za 35 let působení v tomto oboru nepamatuje.

Pamatujeme problémové zimy. Ta, která nás také hodně zastavovala a trápila, byla před 15 lety. Ale nebylo to tak, že by padl únor. A co si pamatuji, tak únor jsme jeli vždy víceméně dobře. Vypadával nám prosinec, leden nebo březen, ale únor se skoro vždy povedl. Takže to je teď poprvé," řekl Bažant.

Atypická je podle něj letošní zima množstvím srážek. „Za poslední čtyři měsíce jsme měli trojnásobek průměrného ročního spadu srážek a bohužel skoro všechny srážky byly ve formě deště," dodal.

Odhadl, že oproti dobrým zimám budou mít letos výpadek na příjmech zhruba poloviční a oproti průměrné zimě budou mít příjmy nižší asi o deset procent. Sezona tak skončí ve ztrátě, příjmy zřejmě pokryjí jen provozní náklady. „Ještě to nemám dopočítané, ale to by mělo vyjít. Pokud do toho ale zahrnu splátky úvěrů a investice, tak to samozřejmě nestačí, to neumíme, to nejde," uvedl Bažant.

Zatímco ze špatné zimy před 15 lety se podle něj vzpamatovávali tři roky, u této předpokládá, že to zvládnou během tohoto roku. Znamenat to ale bude mimo jiné, že letos se nebude dělat žádná větší investice. „O rok jsme je odložili," řekl ředitel Ski bižu. Firma tak mimo jiné odloží výměnu jedné sedačkové lanovky na Tanvaldském Špičáku.

Zkušenosti z této zimy podle Bažanta využijí také v nastavení systému zasněžování sjezdovek. „Nebudeme se snažit mít v provozu všechny sjezdovky, ale mít na každé, kterou otevřeme, metr sněhu. Budeme tak na nich dělat skoro až dvakrát tolik sněhu, než jsme dělali doteď," dodal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ski bižu

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Jizerské hory

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Provozovatel největších skiareálů v Jizerkách poprvé ukončil sezonu v únoru  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.