Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Ve Frýdlantu vysadí novou alej, využijí na to dotace z fondu Turów

Alej plnou ovocných stromů vysadí ve Frýdlantu podél silnice Novoměstská – Bažantnice. Vyrůstat tu má po obou stranách 141 nových stromků. Vytvoření aleje Město Frýdlant zaplatí i z dotace z Fondu malých projektů Turów.

Z fondu získá město zhruba 1 milion a 180 tisíc korun, tedy 80 % celkových způsobilých výdajů. Zbylých 20 % nákladů, tedy zhruba 295 tisíc korun, zaplatí Frýdlant ze svého rozpočtu.

Nová alej bude tvořena jabloněmi, hrušněmi a švestkami, přičemž každého ovoce bude stejný počet stromků, tedy 47. Stromky budou vysázeny ke kůlovým konstrukcím a opatřeny ochranou před okusem zvěří,“ řekl místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka (ODS), který má zeleň ve městě ve své gesci.

Výsadbě mladých stromků bude předcházet odstranění dožilých stromů, které nyní v místech budoucí aleje rostou. Nutné bude také odfrézování pařezů a odstranění křovin. „Částka, kterou máme určenou pro kácení, přípravu na sázení, pořízení stromků, jejich výsadbu a následnou údržbu, je vyčíslena na 1 milion a 380 tisíc korun. Zbytek peněz je určen na vyřízení nezbytné administrativy. Se započetím celé akce počítáme už koncem března, abychom kácení stihli v období mimo vegetační období. Výsadba proběhne v následujících měsících, projekt hovoří o tom, že to musí být nejpozději do 10 měsíců od jeho započetí,“ vysvětlil Milan Kysela z investičního oddělení Městského úřadu Frýdlant.

Nová alej naváže na jabloňovou alej, kterou město ve spolupráci se Střední školou hospodářskou a lesnickou Frýdlant a Základní školou speciální vysázelo v listopadu roku 2021. Roste na druhé straně silnice na Nové Město pod Smrkem, podél cyklostezky.

Tehdy jsme společně zasadili 30 stromků staročeských odrůd jabloní. Mám radost, že tato alej bude za silnicí navazovat na novou a že se počet druhů ovoce, které budou stromy už v příštích letech plodit, zvýší,“ uzavřel místostarosta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Frýdlant

Štítky alej, výsadba, fond Turów, Frýdlant, Liberecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Frýdlantu vysadí novou alej, využijí na to dotace z fondu Turów  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.