Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Hasiči mají novou seskokovou matraci pro záchranu lidí, chtějí ještě další tři

Speciální seskokovou matraci pro záchranu lidí při mimořádných událostech využívají od začátku roku profesionální hasiči. Je zatím jediná v celém Libereckém kraji, a tak je u hasičů v Liberci, kde stojí nejvíc výškových budov. Hasiči by rádi pořídili další tři matrace, pro každý okres jednu.

Matrace se používá pro záchranu lidí například u požárů výškových budov. Váží zhruba jako dospělý člověk a umožňuje zachránit člověka uvězněného až ve výšce 25 metrů. Seskoková matrace Vetter SP 25 přišla na 354 675 korun včetně DPH a pořízena byla z rozpočtu Hasičského záchranného sboru (HZS) ČR.

S ohledem na dojezdové časy a narůstající počet zásahů ve výškových budovách bychom rádi disponovali čtyřmi záchrannými matracemi – aby v každém okresu Libereckého kraje byla jedna, tedy na centrálních hasičských stanicích Liberec, Jablonec nad Nisou, Česká Lípa a Semily,“ říká za HZS Libereckého kraje ředitel Jan Hadrbolec.

Krajští hasiči chtějí požádat o financování z prostředků krizového fondu Libereckého kraje. Pokud žádost Bezpečnostní rada Libereckého kraje schválí, bude následně předložena radě kraje a zastupitelstvu. „Pevně věřím, že tato naše žádost bude bezpečnostní radou kraje podpořena, nákup záchranných seskokových matrací dává smysl,“ dodává krajský ředitel profesionálních hasičů.

Seskoková matrace je vysoká přes dva metry a široká zhruba čtyři metry. Hasiči ji v případě potřeby na místě mimořádné události dokáží uvést do pohotovostního stavu do jedné minuty, plní se vzduchem z tlakové lahve. K její obsluze pak jsou potřeba čtyři osoby. Nafukovací záchrannou matraci smí hasiči u zásahu využít pouze v případě, kdy je jiná možnost záchrany osob z výšky vyloučená, třeba když nelze použít výškovou techniku nebo pokud je to vzhledem k časové tísni nevyhnutelné.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto HZS LK

Štítky hasiči, vybavení, seskoková matrace, HZS LBK, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči mají novou seskokovou matraci pro záchranu lidí, chtějí ještě další tři  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.