Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Tři skleníky v botanické zahradě projdou přes léto obnovou

V průběhu letních měsíců projdou rekonstrukcí tři hlavní skleníky v Botanické zahradě v Liberci. Přes dvacet let staré skleníky už nevyhovují a nejsou v dobrém stavu. Postupně je v plánu zrekonstruovat všechny skleníky v zahradě.

Na obnovu trojice skleníků poskytne zahradě příspěvek ve výši 2.160 tisíc korun Liberecký kraj ze svého rozpočtu. Obnovu je totiž potřeba provést co nejrychleji, aby byla do podzimu hotová, kvůli zazimování rostlin. „Opláštění skleníků v botanické zahradě je nevyhovující. Je poškozené UV zářením, plexisklo je na mnoha místech popraskané a zarůstá mechem. Ukázalo se, že některé tabule byly také už při stavbě položené obráceně, a tak od začátku neplní funkci. Rovněž netěsní střechy a okna. Vyhověli jsme proto žádosti ředitele zahrady o účelový příspěvek na jejich opravu,“ uvedla Květa Vinklátová (Starostové pro LK), náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Vyměněno má být opláštění skleníků číslo 8, 9 a 10. Současně bude nainstalovaná nová stínící plocha s tepelně izolačními vlastnostmi, což přinese i úspory energií přes zimu. Dva ze skleníků budou doplněny větracími okny pro lepší termoregulaci v létě.

V tomto roce v botanické zahradě v rámci modernizace bude dokončena i první část rekonstrukce depozitních skleníků a pokračovat budou i práce na vytvoření generelu rozvoje botanické. Ten má navrhnout změny směřující k lepšímu zpřístupnění a přehlednosti zahrady, ve hře je i změna vstupu do botanické zahrady. Počítá se také se studií týkající se hospodaření s vodou.

Botanická zahrada byla dosud především expozicí, ale neplnila příliš funkce směrem k veřejnosti, což se postupně mění,“ poznamenala Vinklátová.  

To se postupně mění, o čem svědčí i řada akcí a výstav pro veřejnost. V plánu mají v zahradě v brzké době například výstavu ledová města, výstavu jarních cibulovin, výstavu kaktusů či akci v rámci Crystal Valley Week.

Zřídili jsme i nové oddělení edukace, které se zaměřuje na vzdělávání dětí z mateřských a základních škol. Od září plánujeme spuštění vzdělávacích programů do plného provozu a samozřejmě připravujeme i vzdělávací akce pro veřejnost,“ doplnil ředitel botanické zahrady Václav Lenk. Zahrada plánuje také vypsání soutěže na nové logo a vytvoření ucelené grafické identity.

Ohodnoť článek

Foto Jiří Jakeš

Štítky botanická zahrada, skleníky, rekonstrukce, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři skleníky v botanické zahradě projdou přes léto obnovou  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.