Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Liberecká městská policie chce letos strážníky i vozy vybavit kamerami

Liberecká městská policie plánuje, že ještě letos vybaví strážníky i jejich auta kamerami, zatím je nemají. Náklady na projekt odhaduje bezmála na deset milionů korun. Spolu s úsekovým měřením rychlosti ve městě patří vybavení kamerami pro letošní rok k prioritám městské policie. Na projekt, který počítá s využitím sítí 5G a umožní práci dál digitalizovat, žádají strážníci dotaci.

Městská policie počítá s pořízením 25 osobních kamer a dalšími devíti budou vybavené vozy strážníků. „Dnes je dokumentace skutků na ulici důležitá a je přesně ta doba, abychom to také zavedli. Technologie postoupila tak daleko, že už dnes lze pořídit kameru, která je odolná vůči nějakému zneužití dat. Jde o záznam, který používá policie, podléhá pravidlům GDPR (ochrana osobních údajů). Tahle technologie umožňuje dálkový přenos, takže dotyčný strážník do toho nemůže zasáhnout," doplnil ředitel libereckých strážníků Ladislav Krajčík.

Kamery poslouží k záznamu události, ale zároveň podle Krajčíka stoupá agresivita, takže záznam může strážníka chránit a v případě stížností je snazší ověřit chování strážníka, protože existuje záznam. „Je to ochrana nejen strážníků, ale i veřejnosti, toho, kdo se dostal do sporu s našimi lidmi," dodal. Událostí, které strážníci řeší, přibývá, loni evidovali 20.519 přestupků, bezmála o sedm procent víc než v roce 2022, přibylo zejména přestupků v silničním provozu a veřejném pořádku. Strážníci uložili pokuty za 2,59 milionu korun.

Městská policie v Liberci má tabulkově 100 míst, zatím se je ale nepodařilo naplnit. Aktuálně podle Krajčíka zaměstnává 91 lidí, z toho 82 je strážníků. „Od příštího měsíce nastupují další dva," řekl. Strážníci podle něj stárnou, což začíná být problém, aktuálně je zhruba pět procent strážníků starších 61 let. Podařilo se ale podle ředitele nabrat mladé strážníky, zhruba pětina lidí je tak mladších 30 let. Liberecká městská policie nabízí podle něj strážníkům různé benefity a také bydlení, náborový příspěvek na rozdíl třeba od sousedního Jablonce nemá.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MP Liberec

Štítky městská policie, kamery, vybavení, strážníci, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká městská policie chce letos strážníky i vozy vybavit kamerami  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.