Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Mezi Václavicemi a Uhelnou obnoví ovocnou alej. Vysadí třešně a jabloně

Oboustrannou ovocnou alej obnoví město Hrádek nad Nisou mezi Václavicemi a Uhelnou. Vysadí tam 123 stromů, jabloní a třešní. Výsadbu bude město financovat ze svých zdrojů a z dotací Fondu malých projektů Turów.

Výsadbě nových stromků předcházelo odstranění některých stromů, které tam rostly. Byly už dožilé. „Stromy už jsou pokácené, a právě teď štěpkujeme větve,“ popisuje Stanislav Kratochvíl z firmy MEGA, která má obnovu aleje na starosti. „Zatím je zima, stromy se ze země ještě netahají. Počítáme s tím, že bychom nové ovocné stromy mohli začít sázet na jaře, jakmile nám počasí dovolí,“ dodává.

Ošetření zbývajících původních stromů a výsadba nových bude stát bezmála něco přes milion korun. Město na revitalizaci bude čerpat dotaci ve výši bezmála 687 tisíc korun, z vlastních zdrojů zaplatí zhruba 367 tisíc.

Alej dlouhá 1,2 kilometru propojuje okrajovou část obce Václavice s okrajovou částí Uhelné. Nachází se na přeshraniční cyklostezce Hřebenovka, vedoucí až na polské území. První část aleje vede od Václavic mírným stoupáním až ke křižovatce s polní cestou a cyklostezkou. Tam rostou pouze jabloně, které se až na několik výjimek zachovají. Druhou část tvoří rovina od křižovatky s polní cestou a cyklostezkou k Uhelné. Tam je stav stromů druhově pestřejší, ale také horší. Rostou tam jabloně, které střídají hrušně, topoly, osiky a třešně, místy také duby. Některé stromy byly suché nebo tam chyběly. Část stromů také neprospívala kvůli sadu ořešáků královských.

Nechali jsme vykácet i nálety, jako keře růže šípkové, bezu černého nebo topoly a jasany. Jednak narušovaly provozní bezpečnost a také by snižovaly estetickou hodnotu aleje jako krajinotvorného prvku,“ doplnila vedoucí odboru dotací, rozvoje města a kultury Jana Matušková. Pokácelo se celkem 58 stromů, zejména ve špatném zdravotním stavu nebo s rozsáhlými defekty. „Zároveň se ošetří 80 stromů, u kterých specializovaná firma provede redukční a zdravotní řezy a odstraní výmladky,“ dodává Matušková.

Po obnově poroste jednotná jabloňová alej se sto jedna stromy, s krátkým úsekem dvaadvaceti třešní. Doplní ji několik stávajících dubů, lip a jilmů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hrádek nad Nisou

Štítky alej, revitalizace, Hrádek nad Nisou, Liberecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezi Václavicemi a Uhelnou obnoví ovocnou alej. Vysadí třešně a jabloně  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.