Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Lesní cesty po kůrovcové kalamitě jsou postupně obnovovány

Těžba kvůli kůrovcové kalamitě zanechala stopy v krajině, ale i na lesních cestách, turistických stezkách či asfaltkách. Postupně jsou cesty i lesy obnovovány a každoročně jsou práce podpořeny penězi z Dotačního fondu Libereckého kraje.

Na podporu hospodaření v lesích a od loňského roku také myslivost letos kraj rozdělí dohromady necelé tři miliony korun. Šestnáct dotací míří k zájemcům v rámci dotačního programu Podpora hospodaření v lesích a 14 dotací na podporu myslivosti.

Lesnický fond Libereckého kraje patří k nejstarším peněžním fondům Libereckého kraje. Dlouhodobě vyhlašujeme program Podpora hospodaření v lesích, v rámci kterého chceme zejména ochránit lesy proti škůdcům pokládáním a asanací lapáků a ochranou porostů nátěrem repelenty,“ popsal radní pro životní prostředí a zemědělství Václav Židek (Piráti).

"Významná část dotací ale putuje i na rekonstrukce lesních cest, zabezpečení mladých lesních porostů či výstavbu nového oplocení. To vše patří mezi odstraňování následků po kůrovcové kalamitě,“ uvedl Židek. Využívají je správci lesů, a to jak městských, tak i soukromých. Část příspěvků šla například již v minulosti na obnovy lesních cest na Českolipsko či Jablonecko, ale zájemci jsou takřka ze všech koutků Libereckého kraje.

Vloni jsme změnili tzv. Statut Lesnického fondu Libereckého kraje a v aktuální verzi již počítáme i s podporou myslivosti v reakci je prováděno v rámci obnovy po kůrovcové kalamitě výskyt afrického moru prasat v regionu. Z tohoto programu podporujeme lov černé zvěře a chceme snížit riziko značných hospodářských škod,“ vysvětlil Židek.

Na obnovu hospodaření v lesích kraj nabízí žadatelům dotaci ve výši 50 % prokázaných nákladů. Maximální výše dotace může činit 600.000 korun, připraveny jsou 3,3 miliony.

V programu myslivosti poskytne žadatelům dotaci ve výši 50 % skutečně vynaložených přímých nákladů na nákup a zprovoznění chladicího zařízení a jeho součástí, nejvýše však může příspěvek činit 30.000 korun na jedno chladicí zařízení. Maximální výše dotace je 60.000 korun. Kraj v programu připravil 1 milion korun. „Chladicí zařízení využívají myslivci po odlovu černé zvěře, kterou musí nějaký čas skladovat před tím, než projde veterinární kontrolou. Vzhledem k tomu, že v souvislosti s přemnožením černé zvěře je množství odlovů vyšší, rozhodli jsme se již dříve nabídnout peníze právě na nákup chladicích boxů,“ vysvětlil krajský radní.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Drbna

Štítky dotace, kůrovcová kalamita, obnova lesů, myslivost, liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesní cesty po kůrovcové kalamitě jsou postupně obnovovány  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.