Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Soud v Liberci uložil muži za vraždu seniorky výjimečný trest 25 let vězení

Krajský soud v Liberci dnes uložil výjimečný trest 25 let vězení dvaapadesátiletému muži, který zavraždil svoji pětasedmdesátiletou tetu. Před půl rokem ji Tomáš Páv uškrtil v jejím bytě v Jablonci nad Nisou, poté jí kleštěmi vytrhl několik předních zubů ze žlutého kovu a ukradl šperky, za něž dostal zhruba 7300 korun. Rozsudek není pravomocný, vazebně stíhaný obžalovaný na vyhlášení nepřišel a státní zástupkyně i obhájkyně si ponechaly lhůtu na rozmyšlenou.

Podle obžaloby svůj čin dopředu plánoval, což ale Páv odmítá. Sice se k vraždě přiznal, tvrdí ale, že jednal ve vzteku. Soud mu kromě vězení uložil i povinnost zaplatit dceři zavražděné ženy jako náhradu nemajetkové újmy přes 1,6 milionu korun a náhradu škody Všeobecné zdravotní pojišťovně přes 4700 korun.

Příbuznou zabil Páv loni 5. září. Podle obžaloby ji uškrtil rukama, poté ještě omotal kolem krku černý textilní řemínek a následně tělo ukryl do úložného prostoru postele. Z bytu si odnesl šperky, doklady a oblečení tety, aby to vypadalo tak, že někam odešla. Její oblečení poté vyhodil v Průmyslové ulici a okolí a šperky prodal jeho známý v jednom jabloneckém zlatnictví. Proč mrtvé ženě vytrhl čtyři či pět zubů, ale při výslechu na policii nevysvětlil. Jednání soudu se na vlastní žádost neúčastnil.

Podle předsedy senátu Richarda Skýby byly v tomto případě splněné podmínky pro uložení výjimečného trestu. „Vzhledem k tomu, že se jedná v podstatě o nenapravitelného recidivistu, který strávil ve výkonech trestu převážnou část dospělého života a tady je trestný čin, který umožňuje uložení výjimečného trestu, a navíc vzhledem k způsobu spáchání a motivu," řekl novinářům Skýba.

Páv ve vězení za předchozí trestnou činnost strávil 28,5 roku, a to zejména za znásilnění, těžké ublížení na zdraví a majetkovou trestnou činnost. Soud neuvěřil jeho verzi, že zabil příbuznou v afektu po předchozím konfliktu. Obhajoba se to snažila dokázat i tím, že z bytu neodnesl ukrytých 360.000 korun. „Byť tvrdil, že věděl, že tam jsou peníze, tak o tom silně pochybuji," uvedl Skýba. Senát dospěl k závěru, že Páv vraždil, aby získal nějaké peníze, protože měl dluhy a byl ve finanční tísni. Obžalovaný dlouhodobě nepracoval a příjmy měl jen z brigád a dědictví po zemřelé matce.

Podle znaleckých posudků má Páv egocentricky orientovanou a psychopaticky strukturovanou osobnost se sklony k agresivitě a idealizací vlastní osoby. Je také narcistický a emočně oploštělý. Šance na jeho resocializaci je podle znalců malá.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, soud, vražda, Liberec, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stanislav Dušátko

Utratit...šílená recidiva, náprava nemožná, nebezpečný, zbytečný..... má někdo lepší nápad?

Čtvrtek, 14. března 2024, 07:39Odpovědět

Soud v Liberci uložil muži za vraždu seniorky výjimečný trest 25 let vězení  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.