Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

V individuálních dotacích na obnovu památek kraj rozdělí 11 milionů

PR článek

Téměř jedenácti a půl miliony korun podpoří v letošním roce Liberecký kraj snahu majitelů kulturních památek o jejich obnovu či opravu. V rámci individuálních dotací podpoří třináct projektů, zejména těch finančně nejnáročnějších či projekty, kdy jsou památky ohrožené.

Peníze pomohou s opravami třeba zámku, kostela nebo historické vily, obdobně jako v minulých letech.

V rámci individuálních dotací podporujeme obnovu památek, které mají mimořádný význam. Mohou to být i rozsáhlé památky, u kterých je nutné postupovat etapovitě, ať už s ohledem na finanční možnosti majitele nebo právě kvůli rozsahu obnovy. Myslím, že podpora kraje je i velkou motivací pro majitele do obnovy jít,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Individuální dotace například zajistí pokračování obnovy fasád na nádvoří zámku Vartemberk ve Stráži pod Ralskem, s renovací fasády v arkádách budou pokračovat i na zámku ve Stvolínkách a připojí k tomu i další dílčí opravy, aby mohli nádvoří zámku lépe využívat ke kulturním a společenským akcím. Začne také obnova severní fasády fary v areálu poutního kostela Navštívení Panny Marie v Horní Polici, čímž začne její celková rekonstrukce.

Dokončena bude i střecha na Riedlově vile v Desné. „Obnova kulturní památky bez dotací se dělá jen velmi těžko, zvlášť, kdy je tak finančně nákladná, jako je právě obnova střechy na Riedlově vile. Je na ní ještě původní břidlice, která je na některých místech už tenká jako papír, do vily zatéká. Břidlice se bude opět na střechu vracet i proto je to finančně velmi náročný projekt, který přijde až na deset milionů,“ popsal starosta Desné Jaroslav Kořínek.

První polovinu oprav střechy už mají hotovou a letos chtějí dokončit tu druhou, oboje s využitím dotací, protože pro rozpočet města by byla tak vysoká investice únosná. Nyní ve vile funguje informační centrum, po opravách by se tam měla nastěhovat například knihovna nebo tu vznikne stálá expozice. „Dotace jsou na obnovu památek velmi důležité, i v minulosti jsme různé využili, třeba na obnovu Riedlovy hrobky, která trvala deset let,“ podotkl Kořínek.

Od roku 2016 do roku 2024 Liberecký kraj individuálními dotacemi podpořil celkem 80 projektů v souhrnné výši více než 65,5 milionu korun.

Ohodnoť článek

Štítky obnova, památky, dotace, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V individuálních dotacích na obnovu památek kraj rozdělí 11 milionů  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.