Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

GALERIE: Psí specialisté hledali na Liberecku výbušniny a drogy

Soutěž psích specialistů na vyhledávání výbušnin a drog se tento týden odehrávala v Centru vojenské kynologie Chotyně. Své schopnosti zde prokazovali psovodi a jejich psí svěřenci z různých resortů.

Soutěž se koná v době, kdy mnozí politici a někteří bezpečnostní experti upozorňují na největší ohrožení země od konce druhé světové války. A to jak z hlediska probíhajících vojenských konfliktů, tak ze strany terorismu a organizovaného zločinu. A jsou to právě služební psi specializovaní na vyhledávání výbušnin a drog, kteří mohou svými schopnostmi přispět k vnitřní bezpečnosti České republiky.

Jak se na soutěži ukázalo, dobře vycvičený pes je významným pomocníkem a nepotřebuje ani páníčka, aby našel ukrytou výbušninu nebo drogu. Ačkoliv je pravidlem, že pes hledá na pokyn v místech a v tempu, které určí psovod, na soutěži jsou však účastníci limitovaní časem. Například na prohledání autobusu či dvou osobních automobilů mají deset minut, stejně jako na průzkum chatky a přilehlého okolí. Jen na detekci hledané komodity v místnostech o velikosti školní třídy mají osm minut. Nezřídka se tak stává, že když pes zřetelně neoznačí místo s ukrytým vzorkem, psovod před uplynutím zmíněného limitu nechá psa pátrat zcela volně.

Třeba chatku a okolí pečlivě propátrával policista se svým německým ovčákem, ale když pes ukrytou výbušninu neoznačil, nechal ho poslední dvě minuty hledat zcela volně. Ovčák dychtivě pátral sám a 56 vteřin před koncem limitu zalehnutím na podlaze označil místo s úkrytem výbušniny. Byla pod PVC podlahovou krytinou.  

Náročná soutěžní prověrka spočívá i v tom, že ukryté vzorky mohou být ze sedmnácti druhů výbušnin a v případě drog to může být hašiš, heroin, kokain, pervitin, marihuana nebo extáze. Kdo ze soutěžících bude hledat určitý vzorek, rozhoduje los.

Soutěž trvala čtyři dny a vrcholila oceněním tří nejlepších v kategorii pátračů po výbušninách a v kategorii hledačů drog. Znát vítěze asi není pro občany tak důležité jako skutečnost, že psí specialisté prokázali na soutěži nezbytnou připravenost pro ochranu společnosti před terorismem a narkomafiemi.               

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Josef Růžička

Štítky kynologie, specialisté, výbušniny, drogy, soutěž, Centru vojenské kynologie Chotyně, Liberecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

GALERIE: Psí specialisté hledali na Liberecku výbušniny a drogy  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.